Фото УНИАН

Україна поінформувала Європейську комісію про готовність провести газові переговори у форматі Україна – ЄС - Росія «у будь-який зручний для Брюсселя час», повідомив на своїй сторінці у Facebook директор департаменту стратегічного планування і європейської інтеграції в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України Михайло Бно-Айріян.

«Учора ми звернулися до керівництва Єврокомісії щодо готовності взяти участь у переговорах у тристоронньому форматі Україна-ЄС-РФ у газовій сфері у будь-який зручний для Брюсселя час», - написав чиновник.

Він також повідомив, що Україна направила відповідного листа на ім'я віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича. Лист підписав міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик. 

Відео дня

«У своєму листі до Шефчовича міністр підкреслив важливу роль Єврокомісії в питанні деполітизації газових відносин України та Росії й розповів про продовження раніше проведеної міністерством політики в частині взаємовідносин у газовій сфері в тристоронньому форматі», - зазначив Бно-Айріян.

За його словами, дату консультацій поки не визначено. «Очікуємо нової дати консультацій - як у двосторонньому форматі, так і тристоронньому», - резюмував він.

Раніше новопризначений міністр Насалик заявляв, що Україна не вестиме жодних переговорів із газових питань з Росією до тих пір, поки не буде вирішено ініційований два роки тому спір «Нафтогазу» з російським «Газпромом» в Арбітражній палаті Стокгольма щодо ціни й умов постачання російського палива в Україну. Обсяг взаємних позовних вимог становить близько 30 млрд дол. від кожної сторони. 

Читайте такожFitch попередив про ризики для "Нафтогазу" у зв'язку із судовим спором проти "Газпрому"

У зв'язку із завершенням опалювального сезону Україна перестала вибирати газ із підземних сховищ і з 7 квітня почала поповнювати обсяги «блакитного палива» в сховищах. На поточний момент в українських сховищах є близько 8,7 млрд кубометрів газу. Україна в 2016 році планує закупити близько 11-13 млрд кубометрів газу, причому цей обсяг можуть закрити лише європейські постачальники.