/ УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив сьогодні під час заходів з нагоди 30-х роковин чорнобильської катастрофи.

Глава держави зазначив, що необхідно здійснювати координацію світових зусиль і щодо новітніх кіберзагроз, які в часи Чорнобиля для нас ще не існували.

«Якщо вірус BlackEnergy використали для атаки на наші обленерго то де гарантії, що подібні технології не загрожують і атомним станціям?», - додав президент.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2015 року українське підприємство «Прикарпаттяобленерго» повідомило про те, що хакери здійснили напад на його комп'ютерну систему, внаслідок чого близько 700 тисяч жителів Івано-Франківської області залишилися без електроенергії.

За даними Держспецзв'язку, окрім «Прикарпаттяобленерго», кібернападам було піддано також «Київобленерго», «Чернівціобленерго», «Хмельницькобленерго» і «Харківобленерго».

Служба безпеки України 28 грудня заявила, що спробу знищення комп'ютерної мережі об'єктів енергетичного комплексу вчинили російські спецслужби.

Читайте такожОпубліковані результати розслідування атак на українські обленерго: хакери з РФ, готувалися півроку

16 січня 2016 року IT-фахівці аеропорту «Бориспіль» виявили ознаки хакерського проникнення в інформаційні системи аеропорту з використанням того самого вірусу, що і у випадку нападів на об'єкти енергетичного комплексу.

20 січня національна енергетична компанія «Укренерго» поінформувала команду реагування на комп'ютерні надзвичайні події CERT-UA при Держспецзв'язку про чергову хакерську атаку, в ході якої зловмисники від імені «Укренерго» надсилали на електронні адреси підприємств електроенергетики заражений вірусом файл.

12 лютого заступник міністра енергетики США Елізабет Шервуд-Рендалл у своїй презентації на зустрічі з представниками енергетичної галузі заявила, що за кібернападами на об'єкти української енергетики стоять російські хакери.