REUTERS

Обленерго створюють перешкоди допуску незалежних постачальників до локальних мереж, зокрема, не приймаючи, не погоджуючи або затягуючи час розгляду документів від незалежних постачальників.

Про це повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету України.

"Факти недопуску незалежних постачальників на ринок електроенергії та створення перешкод до локальних мереж электропередающим підприємств (обленерго - УНІАН) становить третину з виявлених порушень протягом останніх 2 років. Такі перешкоди полягають у неприйнятті, незгоду або затягуванні часу розгляду повідомлень і довідок від незалежних постачальників", - йдеться в повідомленні комітету.

Відео дня

Також в повідомленні наводиться приклад неправомірних дій компанії "Харківобленерго", яку було оштрафовано на 50 тисяч гривень за відмову незалежним постачальникам. За даними прес-служби "Харківобленерго" відмовляло з причини відсутності у незалежних постачальників довідок по кожному споживачу щодо величини приєднаної потужності, довідок про стан обліку електроенергії у споживача і інших документів.

Раніше повідомлялося, що ще в 2007-2009 роках АМКУ порушив низку справ проти обленерго за ознаками зловживання монопольним становищем.

Читайте такожУкраїнські обленерго хочуть купити інвестори з Австрії, Угорщини, Індії та Японії

У серпні 2014 року Миколаївське обласне відділення Антимонопольного комітету порушило справу щодо "Миколаївобленерго". Як з'ясувало відділення, підприємство стягувало з мешканців будинків плату за установку, опломбування та підключення електроустановок до електромережі, хоча згідно Правил користування електроенергією зазначені роботи повинні бути безкоштовними для громадян.

1 червня начальник Другого управління досліджень і розслідувань Антимонопольного комітету України Тетяна Кулішова в ході презентації результатів дослідження стану конкуренції на ринку електроенергії та енергетичного вугілля заявила, що обленерго, які є регіональними постачальниками електроенергії за регульованим тарифом для кінцевих споживачів, витісняють з ринку постачальників, які працюють за нерегульованим тарифом.

За словами Кулишовой, Антимонопольний комітет зобов'язаний реагувати на такі дії обленерго.