REUTERS

Російський монополіст "Газпром" завершив процедуру ліквідації швейцарського газового трейдера RosUkrEnergo, розпочату ще в 2014 році, випливає з матеріалів компанії, передає РИА Новости.

Читайте такожСправа проти Фірташа: прокуратура перевіряє підозри у підкупі правоохоронців і в Австрії

RosUkrEnergo було виключено зі списку афільованих осіб "Газпрому", складеного станом на 30 червня 2016 року.

Відео дня

Довідка УНІАН. Між українським держхолдингом «Нафтогаз України» і компанією «Газпром» з 2006 до 2009 року існувала комерційна структура-посередник - швейцарська компанія RosUkrEnergo AG, що належить «Газпрому» та українським бізнесменам Дмитру Фірташу і Івану Фурсіну.

Читайте такожГПУ подала апеляцію на рішення суду про повернення Фірташу 11 мільярдів кубів газу

Компанія виступала монопольним постачальником природного газу до України. З 2009 року «Нафтогаз» перейшов на прямі контракти з «Газпромом». Тоді «Нафтогаз» придбав у «Газпрому» борг RosUkrEnergo на 1,7 млрд дол. за поставлений компанії російський газ.

«Нафтогаз» в односторонньому порядку вилучив 11 млрд куб. м газу у швейцарської компанії, з приводу чого RosUkrEnergo звернулося в Стокгольмський арбітраж.

У 2010 році суд зобов'язав «Нафтогаз України» повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити штраф у розмірі 1,1 млрд куб. м газу.