Фото УНИАН

Тарифний комітет Міністерства інфраструктури України схвалив клопотання державної компанії - оператора нафтотранспортної системи України «Укртранснафти» щодо встановлення 75% знижки для тарифів портових зборів на заходження в порт «Южний» танкерів із нафтою в режимі транзиту.

Читайте такожКабмін удвічі знизив портові збори для транзитних вантажів

«Кілька годин тому тарифним комітетом Мінінфраструктури було задоволено клопотання «Укртранснафти» щодо встановлення економічно привабливих тарифів портових зборів на заходи танкерів із нафтою в порт «Южний» і встановлено 75% знижку портових зборів на такі танкери в режимі транзиту», - повідомив перший заступник генерального директора «Укртранснафти» Андрій Пасішник.

Відео дня

Також він повідомив, що таке рішення створює привабливі умови для запуску транзиту нафти з використанням нафтопроводу «Одеса-Броди».

Раніше повідомлялося, що в 2011 році азербайджанська нафта сорту Azeri Light поставлялася на українські НПЗ, в тому числі через нафтопровід «Одеса-Броди». Крім того, нафта з Азербайджану цим шляхом надходила транзитним маршрутом до Білорусі. 

Також у 2012 році велися переговори з польською стороною про будівництво трубопроводу до польського Плоцька, що дало б можливість поставляти каспійську нафту на європейський ринок. Проект будівництва був розроблений «Інститутом транспорту нафти», його інвестором виступала компанія "Міжнародне трубопровідне підприємство "Сарматія", замовником з української сторони виступила "Укртранснафта", а з польської - компанія ILF Consulting Engineers Polska Sp.z.o.o. 

В жовтні 2013 року польська сторона відмовилася виділити кошти на добудову трубопроводу. 

29 квітня 2016 року міністр енергетики Ігор Насалик за підсумками зустрічі з послом Ірану повідомив, що Іран зацікавлений в прокачуванні своєї нафти через український нафтопровід «Одеса-Броди». 

14 липня президент Азербайджану Ільхам Алієв під час переговорів із президентом України Петром Порошенком також заявив, що Азербайджан зацікавлений у відновленні роботи українського нафтопроводу «Одеса-Броди» як одного зі шляхів постачання каспійської нафти на європейський ринок, та дав доручення відродити цей проект.