Фото УНИАН

Державна інспекція з ядерного регулювання України видала держкомпанії "Енергоатом" ліцензію на роботу ядерної установки енергоблоку №1 Запорізької АЕС, термін експлуатації якого 13 вересня було продовжено на 10 років – до 23 грудня 2025 року, говориться в повідомленні "Енергоатому".

"Голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Сергій Божко урочисто вручив президенту "Енергоатому" Юрію Недашковському ліцензію на експлуатацію ядерної установки енергоблоку №1 ЗАЕС до 23 грудня 2025 року після виконання заходів з продовження терміну експлуатації ядерної установки, - йдеться в повідомленні. - Вручення відбулося в Енергодарі, де сьогодні о 13:00 розпочалися громадські слухання щодо проекту рішення Держатомрегулювання стосовно продовження терміну експлуатації ядерної установки енергоблоку №2 ЗАЕС".

Повідомляється, що зараз на енергоблоці №1 Запорізької АЕС проводяться підготовчі роботи для включення енергоблоку в мережу, яке заплановане на 21 вересня.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 13 вересня Державна інспекція з ядерного регулювання України продовжила термін експлуатації першого енергоблоку Запорізької АЕС до 23 грудня 2025 року.

Читайте такожГолова "Енергоатома" змінив в. о. гендиректора Запорізької АЕС

Президент "Енергоатому" Юрій Недашковський зазначив, що на першому енергоблоці Запорізької АЕС у повному обсязі виконані інжинірингові роботи, замінено обладнання, яке відпрацювало свій ресурс, виконана переоцінка технічного стану енергоблоку, заходи щодо забезпечення його сейсмічної стійкості і багато інші роботи.

Держкомпанія "Енергоатом", що є оператором усіх діючих атомних станцій України, вважає своїм головним завданням продовження терміну служби діючих атомних блоків, а не будівництво нових. У планах компанії – за 6 років продовжити термін експлуатації 9 з 15 енергоблоків, оскільки до 2020 року у них закінчується проектний термін служби.

Довідка УНІАН. Запорізька АЕС – найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі зі встановленою потужністю 6 000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий – в 1985 р., третій – у 1986 році, четвертий – в 1987 р., п'ятий – у 1989 р., шостий – у 1995 році.

Перший енергоблок Запорізької АЕС був введений в експлуатацію в 1984 році. За час експлуатації енергоблок безпечно виробив більше 177 мільярдів кВт-год екологічно чистої електроенергії.