REUTERS

Глави урядів Росії та Білорусі Андрій Кобяков і Дмитро Медведєв у ході телефонних переговорів щодо співпраці в нафтогазовій сфері у понеділок підтвердили збереження торішнього механізму формування ціни на газ для комерційних організацій Білорусі.

Про це повідомляє Росбалт з посиланням на прес-службу білоруського Ради міністрів.

"У зв'язку з цим білоруська сторона підтвердила готовність перерахувати зарезервовані з початку року кошти на рахунки постачальників газу", - йдеться в офіційному повідомленні.

Відео дня

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про врегулювання спору з Росією про постачання нафти та газу. А віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко говорив, що сторони домовилися про зниження вартості ціни російського газу для Білорусі вже цього року та визначили "траєкторію зниження ціни" у наступні роки.

Читайте такожБілорусь вирішила підвищити тарифи на транзит російської нафти

Проте голова уряду РФ Дмитро Медведєв пізніше сказав, що знижки за цінами на газ для Білорусі не передбачено, вони залишаються незмінними, а ціна розраховується за існуючою формулою. Віце-прем'єр Аркадій Дворкович повідомив, що борг Мінська перед Москвою за газ перевищує 300 мільйонів доларів і повинен бути погашений до 20 жовтня поточного року.

У свою чергу Семашко визнав можливим погасити цей борг до 25 жовтня, але висловив надію домовитися про розстрочення платежу до кінця 2016 року.

Додамо, що Бєларусь з початку року добивається зниження цін на російський газ зі 132 долара до 73 долара за 1 тисячу кубометрів і не визнає наявності боргу за поставки з початку 2016 року. 12 вересня Лукашенко доручив Семашко за два дні досягти остаточної домовленості з Москвою, але її не вдавалося досягти досі. За цим послідувало розпорядження про одностороннє збільшення цін на транзит російської нафти, а слідом - заява про переговори про купівлю іранської нафти Білоруссю.