Иллюстрация REUTERS

Розрив Росією угоди з Україною про експлуатацію нафтопродуктопроводів ніяк не вплине на поточні поставки палива з РФ. Про це заявив радник президента компанії "Транснефть" Ігор Дьомін, передає Прайм.

Читайте такожРосійська "Транснефть" припинить експорт нафтопродуктів через Прибалтику

"Це абсолютно технічний момент. На поточні поставки нафтопродуктів це ніяк не впливає", - розповів Дьомін.

Відео дня

Сьогодні було опубліковано розпорядження, згідно з яким Москва припинила дію угоди з Києвом про взаємодію під час експлуатації магістральних нафтопродуктопроводів. Документ був підписаний прем'єр-міністром Дмитром Медведєвим.

Угода була підписана сторонами в липні 1995 року і передбачала, що нафтопродуктопроводи Самара-Західний напрямок і Грозний–Армавір–Трудова, що проходять територією України, експлуатуються дочірніми підприємствами АК "Транснафтопродукт" ("дочка" "Транснефти").

Як наголошується в опублікованому на сайті кабміну РФ повідомленні, в лютому поточного року ділянки, що проходять територією України, були продані російською "Транснефтью" швейцарській компанії International Trading Partners AG. У зв'язку з цим участь російської сторони в угоді стала недоцільною.

Нафтопродуктопровід - предмет судового спору "Транснефти" і України. У березні 2015 року Вищий господарський суд України відхилив касацію "дочки" "Транснефти" на рішення Рівненського суду про націоналізацію української ділянки Самара-Західний напрямок.

"Транснефть" поставляє по цій "трубі" на територію України дизельне паливо. У вересні заявка на поставку становила 150 тисяч тонн.