Фото УНІАН

Кабінет міністрів ухвалив рішення приєднати дочірню компанію «Газ України», яка раніше займалася реалізацією газу споживачам, до материнського холдингу «Нафтогаз України» з метою взаємозаліку кредиторської й дебіторської заборгованості компаній і збільшення активів холдингу. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду в середу.

Читайте такожУряд створив компанію "Магістральні газопроводи України"

«Проект був розроблений Мінекономрозвитку на основі пропозиції «Нафтогазу України». Раніше правління «Нафтогазу» прийняло рішення про реорганізацію компанії «Газ України» шляхом приєднання цієї дочірньої компанії безпосередньо до «Нафтогазу», - повідомив перший віце-прем'єр-міністр і глава Мінекономрозвитку Степан Кубів.

Відео дня

За його словами, в результаті приєднання відбудеться взаємозалік кредиторської й дебіторської заборгованості, приєднання оборотних і необоротних активів, що приведе до збільшення активів «Нафтогазу».

«Дійсно, на сьогодні існує заборгованість (з боку «Газу України» - УНІАН) перед «Нафтогазом» на суму 15 млрд грн. При цьому для 11 млрд грн відсутні джерела погашення заборгованості... Є ризик того, що замість збільшення активів «Нафтогазу» може навіть відбутися зменшення активів і виникне дефіцит у компанії», - зазначив у свою чергу міністр фінансів Олександр Данилюк.

Як повідомляв УНІАН, у 2000-2011 роках компанія «Газ України» займалася реалізацією природного газу споживачам України (облгазам, підприємствам і теплокомуненерго). У листопаді 2011 року компанія заявила про своє приєднання до «Нафтогазу». В подальшому функції реалізації газу перейшли безпосередньо до холдингу.

За час роботи «Газ України» багато споживачів не повністю розрахувалися з компанією, в результаті чого у дочірньої структури виникли багатомільярдні борги перед «Нафтогазом».

У середині квітня 2016 року голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомив, що холдинг планує ліквідувати «Газ України» шляхом приєднання до «Нафтогазу».