Ілюстрація REUTERS

Ірак вирішив збільшити поставки на світовий ринок, повідомляє Росбалт з посиланням на план відвантаження Державної організації зі збуту нафти Іраку (SOMO).

"Згідно з документом, поставки через Басру - основний експортний порт Іраку - зростуть на 7%, до 3,53 мільйона барелів на день. План відвантаження датовано 8 грудня і було прийнято за тиждень після переговорів країн ОПЕК у Відні, де Ірак погодився знизити видобуток на 210 тисяч барелів на день", - йдеться в повідомленні.

Основними покупцями нових партій обсягом 390 тисяч барелів на добу стануть НПЗ Індії та Китаю.

Відео дня

Ірак - другий за обсягами видобутку член ОПЕК після Саудівської Аравії, в листопаді він виробляв 4,8 мільйона барелів на день, причому 85% цієї нафти відвантажував на експорт. За 4 роки видобуток в Іраку зріс в 1,5 рази, і влада країни спочатку не була налаштована її скорочувати, нагадує керуючий директор Manaar Group Джаафар Алтайе.

Читайте такожНафта після стрімкого зростання знову повернулася до зниження

Наприкінці жовтні іракський міністр нафти Джабар аль-Лаїбі заявив, що для його країни має бути зроблено виняток, таке ж, як для Лівії та Нігерії, оскільки Ірак фактично перебуває в стані війни з "Ісламським державою".

Голова SOMO Фалах аль-Амірі тоді ж заявив, що обсяги нафтовидобутку - це питання національного суверенітету, і нижче 4,7 мільйона барелів на добу Ірак знижувати видобуток не буде. На переговорах у Відні Ірак несподівано поступився, погодившись на квоту в 4,54 мільйона барелів, але, швидше за все, умови угоди дотримуватися не буде, припускає Алтайє з Manaar Group. За оцінкою експерта, яку наводить zerohedge, Ірак прагнутиме утримати своїх клієнтів в Азії, і в реальності скорочення видобутку складе не більше 100 тисяч барелів на день.

Укладена у Відні угода ОПЕК, до якої долучилися ще 11 нафтовидобувних країн, щодо зниження видобутку на 1,8 мільйона барелів на день, є "джентельменською угодою" - жодних зобов'язуючих документів сторони не підписували.