Голова

Голова російського монополіста "Газпрому" Олексій Міллер у п'ятницю заявив, що зроблена напередодні заява українського "Нафтогазу" про те, що компанія не буде до кінця зими купувати російський газ, говорить про ризики транзиту територією України до Європи.

Читайте також"Газпром" продовжує порушувати умови транзитного контракту – "Укртрансгаз"

Він підкреслив, що зараз у Києва мінімальні запаси газу в ПСГ за всю історію. Це посилює ризики транзиту газу в країни Європи через Україну.

Відео дня

"Це говорить про ті ризики, які існують для проходження транзиту через територію України. На сьогоднішній день проблеми з наявністю газу в підземних газових сховищах. Вони закачали газу найменше, ніж за всю свою історію, почали відбір газу раніше, ніж у звичайний осінньо-зимовий сезон", — розповів голова "Газпрому", пише Прайм.

Міллер додав, що інформація про потреби України в газі в період сильних морозів добре відома. "І коли настають морози, Україна ніколи не обходилася без російського газу", — сказав він.

Читайте такожГолова "Нафтогазу" розповів, скільки Україна заощадила на газі з Європи

"Плюс ми бачимо те, що на європейському ринку попит на російський газ в даний час дуже високий, "Газпром" встановив рекорд добових поставок на європейський ринок — 614 мільйонів кубометрів газу. Це додаткове навантаження на газотранспортну систему України. Такого роду заяви говорять про те, що ризики суттєві для транзиту нашого газу для європейських споживачів", — зазначив глава російської газової компанії.

Цього тижня голова "Газпрому" вже заявляв про ризики для транзиту газу до Євросоюзу через територію України. Тоді він пов'язав це з тим, що Господарський суд Києва ухвалив рішення про антимонопольний штраф "Газпрому" на загальну суму 171,8 млрд гривень (близько $6,8 млрд): Україна може направити виконання цього рішення на несанкціонований відбір транзитного газу, пояснюючи це примусовим стягненням штрафу.

Нагадаємо, в АМКУ відповіли, що рішення суду про стягнення штрафу з "Газпрому" не передбачає відбору російського газу з української ГТС.

Як повідомляв УНІАН, вчора, 15 грудня, голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що Україна до кінця зими не планує закуповувати газ у Росії. Він зазначив, що в разі підписання додаткової угоди з постачальником російського газу «Газпромом», «Нафтогаз» зможе в майбутньому розглядати питання купівлі блакитного палива у Росії.

Україна в кінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу у «Газпрому». В цілому за 2015 рік наша країна подвоїла імпорт природного газу з Європи в порівнянні з 2014 роком - до 10,3 млрд куб. м, при цьому скоротивши в 2,3 раза закупівлю вуглеводнів з Російської Федерації.