REUTERS

Найбільша газовидобувна компанія "Укргазвидобування" планує у 2017 році за рахунок буріння нових свердловин та проведення методів інтенсифікації на існуючих свердловинах збільшити видобуток природного газу на 400-600 мільйонів кубометрів, порівняно із планованим підсумковим значенням за 2016 рік - до 15-15,2 мільярда кубометрів.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

"Ключові плани на 2017 рік: збільшення видобутку на 400-600 мільйонів кубометрів до 15-15,2 мільярда кубометрів", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Також наголошується, що в 2017 році для досягнення анонсованого рівня видобутку компанія планує інвестувати в буріння (близько 100 свердловин), оновлення обладнання і реалізацію методів інтенсифікації видобутку близько 30 мільярдів гривень.

Як повідомив перший заступник голови правління і виконавчий директор компанії Олександр Романюк, в 2016 році компанія вже провела 18 операцій з гідророзриву пласта (метод інтенсифікації видобутку), а в 2017 році планує провести ще 100 операцій.

Читайте такожУряд затвердив концепцію розвитку газодобувної галузі до 2020 року

Як повідомляв УНІАН, раніше глава "Укргазвидобування" Олег Прохоренко представив програму збільшення видобутку газу до 2020 року. Згідно з цією програмою, до цього терміну держкомпанія планує наростити видобуток до 20 мільярдів кубометрів газу. Також в рамках реалізації цієї програми компанія повинна проводити пошуково-розвідувальне та експлуатаційне буріння, операції з гідророзриву пласта та ін.

Для виконання цієї програми компанія повідомляла, що планує у 2017 році збільшити обсяги буріння газових свердловин майже в два рази – до 385 тисяч метрів проходки.

На початку жовтня 2016 року компанія провела перші успішні операції з гідророзриву пласта власними силами, після чого почалося використання послуг білоруського підрядника "Беларусьнефть" і румунського Tacrom Services S. R. L, які виграли тендер на проведення цих операцій на свердловинах держкомпанії.

У листопаді Прохоренко озвучував прогнозоване зростання видобутку в 2017 році на рівні до 15 мільярдів кубометрів.

Довідка УНІАН. "Укргазвидобування" - найбільша газовидобувна компанія України, яка в 2014 році видобула 15,1 мільярда кубометрів природного газу – 70% від обсягу видобутку "блакитного палива" в країні. За підсумками 2014 року "Укргазвидобування" задекларувала 1,4 мільярда гривень чистого прибутку. Це в 160 раз більше, ніж в 2013 році, коли чистий прибуток компанії склав 8,9 мільйона гривень.

Гідророзрив пласту – один з методів інтенсифікації видобутку вуглеводнів. Метод полягає в тому, щоб створити тріщини в масивах газо-, нефтенасыщенных та інших гірських порід під дією подається у них рідини, яка містить. У ці тріщини потрапляє додатковий приплив вуглеводнів. Реалізація гідророзривів пластів на газових свердловинах стала можливою з появою насосних агрегатів, що забезпечують швидкість закачування 3-4 кубометрів/хв при тиску 100 МПа.