Фото УНІАН

Російський газовий монополіст "Газпром", що постачає природний газ до країн ЄС через територію України, продовжує порушувати умови транзитного контракту, не дотримуючись встановленого значення тиску газу, знижуючи його на вході в українську газотранспортну систему на східному кордоні.

Про це у соцмережі Facebook повідомив прес-секретар держкомпанії-оператора ГТС україни "Укртрансгаз" Максим Белявський.

"Газпром" продовжує порушувати контрактні тиску: на російській станції "Суджа" зафіксовано його різке зниження на 9% від норми", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

За даними "Укртрансгазу", незважаючи на такі порушення з боку "Газпрому", Україна продовжує виконувати транзитну заявку і забезпечувати необхідні тиску на західному кордоні.

Читайте такожСуд ЄС призупинив доступ "Газпрому" до OPAL

Як повідомляв УНІАН, раніше національний нафтогазовий холдинг "Нафтогаз України" заявляв про систематичні порушення "Газпромом" умов транзитного контракту щодо забезпечення мінімально допустимого тиску газу на вході в українську ГТС. У "Нафтогазі" припустили, що російська компанія не в змозі стабільно підтримувати тиск в системі на необхідному рівні-за незадовільного стану частині російської газотранспортної інфраструктури.

В середині грудня "Укртрансгаз" повідомляв, що з 30 днів листопада контрактне тиск на газовимірювальній станції "Писарівка" витримувалося тільки 12 днів, а на станції "Суджа" воно стабільно було нижчим за контрактні умови.

Згідно з транзитним контрактом між Україною і Росією, "Газпром" зобов'язаний щорічно прокачувати через територію України не менше 110 мільярдів кубометрів природного газу. У січні-листопаді 2016 року транзит зріс на 22% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 73,5 мільярда кубометрів.