Фото УНІАН

Обов'язкове розкриття чутливої комерційної інформації, такої як вартість природного газу в контрактах на закупівлю «блакитного» палива Національним нафтогазовим холдингом «Нафтогаз України» у європейських постачальників, ставить держхолдинг у невигідне становище у порівнянні з приватними імпортерами і може призвести до зростання цін на імпортний газ і звуження кола постачальників. Про це повідомляє прес-служба «Нафтогазу».

Читайте такожУ "Нафтогазі" кажуть, що ціна газу з Європи дешевша за "газпромівську"

«Розкриття істотних умов контрактів може призвести до погіршення цінових пропозицій або звуження кола європейських постачальників «Нафтогазу», - відзначили в прес-службі, додавши, що це може призвести до вищих цін на закупівлю імпортного газу для українських споживачів.

Відео дня

За даними держхолдингу, європейські постачальники вважають, що публічне розкриття комерційної інформації такого рівня безпрецедентне для європейського ринку і не потрібне в країнах ЄС від будь-яких компаній, в тому числі, підприємств, які знаходяться у державній власності.

Читайте такожМінекономрозвитку назвало грудневу ціну газу з Європи

«Ми не підтримуємо розширене оприлюднення чутливих комерційних даних, у тому числі інформації, що стосується ціни, яка в цілому вважається конфіденційною інформацією... і зазвичай захищається конкурентним законодавством ЄС», - наводиться в повідомленні коментар однієї з європейських компаній.

Також наголошується, що розкриття комерційної інформації ставить державну компанію у невигідне становище у порівнянні з приватними підприємствами, у яких немає таких зобов'язань.

За інформацією прес-служби, «Нафтогаз» звернувся до депутатів Верховної Ради з пропозицією переглянути вимоги до розкриття конфіденційної комерційної інформації таким чином, щоб зробити їх однаковими для компаній будь-якої форми власності, що буде відповідати вимогам статті 13 Конституції України (в якій зазначено, що всі суб'єкти права власності рівні перед законом – УНІАН) і конкурентного законодавства ЄС.

У той же час у прес-службі нагадали, що «Нафтогаз» виконує вимоги закону «Про відкритість використання публічних коштів», незважаючи на ряд неврегульованих питань, технічні збої у роботі порталу використання публічних коштів e-data.gov.ua».

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2015 року Україна припинила імпортувати газ російського монополіста «Газпром». У 2016 році наша країна імпортувала 11,1 млрд куб. м газу тільки з ЄС, зокрема зі Словаччини – 9,1 млрд куб. м, Угорщини – 1 млрд куб. м, і Польщі – 1 млрд куб. м. Частка «Нафтогазу» у загальному імпорті склала близько 74% - 8,2 млрд куб. м.

Для фінансування імпортних поставок держхолдинг використовує кредитні лінії ЄБРР, банків Citi і Deutsche під кредитні гарантії в розмірі 500 млн дол., які були отримані від Світового банку. Крім того, «Нафтогаз» має намір підписати необхідні документи для отримання гарантій фінансової установи уряду США – організації OPIC (Overseas Private Investment Corporation) для фінансування імпорту газу американськими компаніями-трейдерами.

В середині січня комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив, що в лютому держхолдинг планує імпортувати природний газ в Україну в режимі більш 35-37 млн куб. м на добу.

Відповідно до статей 2 і 3 Закону «Про відкритість використання публічних коштів» підлягає обов'язковому розкриттю інформація про використання публічних коштів, а саме про вартість договору, ціні за одиницю купленої продукції, про кількість товарів або послуг. Також закон зобов'язує публікувати інформацію про використання коштів держкомпаній на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів.