За словами прем'єра, зростання цін на природний газ не буде  / Фото УНИАН

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пригрозив звільненням всім чиновникам, які заявили про можливе підвищення ціни газу для населення на 40%, повідомили в прес-службі уряду.

Читайте такожГройсман переклав відповідальність за високу комуналку на місцеву владу

За словами прем'єра, зростання цін на природний газ не буде. 

Відео дня

«Я не допущу жодного підвищення тарифів на газ для потреб населення. А ті, хто заявляє про можливе зростання цін на 40%, повинні або відповідально працювати, або писати заяву на звільнення», - цитує прес-служба Гройсмана.

Раніше комерційний директор Національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України» Юрій Вітренко зазначав, що ціна на природний газ для населення може зрости з 1 квітня 2017 року на 40% порівняно з нинішнім значенням у 6,8 грн за куб. м за умови, що держава не регулюватиме значення цієї ціни рішеннями Кабінету міністрів, а ціноутворення відбуватиметься під впливом ринкових факторів. 

Вітренко також зазначав, що стрибка цін вдасться уникнути в тому разі, якщо держава залишить за собою контроль над ціноутворенням, однак цю умову має схвалити ключовий кредитор країни - Міжнародний валютний фонд. 

При цьому Вітренко підкреслював, що важливим фактором для ціноутворення на газ є рішення Стокгольмського арбітражу за позовом «Нафтогазу» до «Газпрому» за контрактом закупівлі газу. Рішення арбітражу має бути ухвалене в першій половині 2017 року. 

Якщо арбітраж задовольнить українські позовні вимоги до «Газпрому», газ імпортуватиметься за формулою «хаб мінус», і оптова ціна палива для потреб населення знизиться вдвічі порівняно з нинішньою ціною.

Як повідомляв УНІАН, Кабмін з 1 травня 2016 року встановив єдину ціну на газ для населення на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів. Представляючи це рішення, перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик наголосили, що встановлення такої ціни поставить крапку у спекуляціях на газовому ринку країни.

У свою чергу, глава уряду Володимир Гройсман підкреслив, що дане рішення є непростим, і викличе широкі дискусії в суспільстві, але воно дозволить усунути всі існуючі раніше схеми заробляння на різниці у ціні палива.

Саме за такою ціною газ по всій країні облгази продають газ побутовим споживачам. Термін дії цієї ціни був позначений до 1 квітня 2017 року.