REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, схвалила інвестиційну програму для державної компанії-оператора об'єднаної енергосистеми "Укренерго" на 2017 рік розміром 3,241 мільярда гривень без урахування ПДВ.

Відповідне рішення було прийнято на черговому засіданні регулятора.

Читайте також"Укренерго" хоче до липня сформувати наглядову раду компанії

Відео дня

Серед джерел фінансування даної програми вказані амортизаційні відрахування (962,7 мільйона гривень), прибуток на капітальні інвестиції (954,9 мільйона гривень), кредитні кошти (1,297 мільярда гривень) і ін

Коментуючи дану інвестпрограму, в.о. голови "Укренерго" Всеволод Ковальчук повідомив, що даний документ був складений з урахуванням мінімального навантаження на тариф на передачу електроенергії.

"Інвестпрограма була сформована, виходячи з принципу мінімального навантаження на тариф компанії. В основному вона передбачає завершення будівництва, є лише одне виключення – це підстанція "Кремінська" напругою 500 кВ, будівництво якої є стратегічним, оскільки функціонування Луганської ТЕС в режимі острови (станція від'єднана від об'єднаної енергосистеми в результаті військових дій на Донбасі – УНІАН), не забезпечує надійного енергопостачання півночі Луганської області", - сказав Ковальчук.

За його словами, тендерні процедури для будівництва цієї станції вже знаходяться на завершальному етапі.

"Маючи затверджену інвестпрограму і фінансові кошти, ми зможемо почати будівництво даного об'єкта цього року... Ми плануємо завершити будівництво цього об'єкту до кінця третього кварталу наступного року", - повідомив Ковальчук, додавши, що повна вартість підстанції "Кремінська" становить 1,8 мільярда гривень.

Також, за словами глави "Укренерго", швидше за все, компанія не буде звертатися в Нацкомісію за додатковим фінансуванням даного будівництва в 2017 році.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці серпня 2016 року компанія "Укренерго" опублікувала для публічного обговорення проект інвестиційної програми на 2017 рік загальним обсягом 7,6 мільярда гривень.

В даному проекті значилися такі джерела фінансування: кредитні кошти (4,2 мільярда гривень), прибуток (2,4 мільярда гривень) та амортизаційні відрахування (984,9 мільйона гривень). На нове будівництво компанія планувала виділити близько 4 мільярдів гривень, з яких 2 мільярди гривень для Південної енергосистеми і 1,2 мільярда гривень – для Центральної енергосистеми.

20 грудня 2016 року НКРЕКП знизила середньозважений тариф "Укренерго" на 2017 рік на 4,2%, до 6,054 копійки/кВт-ч.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія "Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію Об'єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, перебуває у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

"Укренерго" в 2015 році отримала 820,4 мільйонів гривень чистого прибутку, тоді як за підсумками 2014 року збиток компанії становив 1,2 мільярда гривень.