Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України на місяць продовжив дію прийнятих у середині лютого надзвичайних заходів на ринку електроенергетики для забезпечення стабільного енергопостачання споживачів.

Читайте такожУкраїнцям пообіцяли не відключати електрику до 20 березня

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду за пропозицією прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

«Ситуація дуже складна. Те, що у нас не було віялових відключень, - це тільки тому, що ми створили запас міцності. Але зараз цей запас міцності вичерпується», - сказав Гройсман.

Раніше Гройсман зазначав, що попереджав про дії, які можуть порушити енергетичний баланс країни, але розраховував, що їх зроблять росіяни, які у відповідь на відмову України купувати російський газ заблокують поставки вугілля.

«Але росіянам не довелося нічого робити самим, вони зробили все чужими руками. І тільки тому, що ми добре підготувалися до опалювального сезону, ми змогли утримати ситуацію», - наголосив очільник уряду.

Як повідомляв УНІАН, надзвичайна ситуація в українській енергетиці була багато в чому зумовлена оголошеною у січні блокадою поставок в Україну антрациту з непідконтрольних українській владі територій. Незважаючи на те, що видобуток вугілля вівся компаніями, зареєстрованими в Україні, відвантаження і поставка їх продукції фактично зупинилися. З 10 лютого вугілля не надходить на теплові станції і підприємства металургії, що загрожує зупинкою виробництва тепла, електроенергії, а також зривом виробничих контрактів і скороченням доходів металургійних компаній.