Ілюстрація REUTERS

Ціни на нафту зберігають позитивну динаміку вранці в середу н фоні різкого перебою в поставках з Лівії, а також завдяки розмовам про можливе продовження глобального пакту ОПЕК+.

Читайте такожДержавну нафтову компанію Саудівської Аравії оцінили в $1 трильйон

Сьогодні вранці ф'ючерси на нафту сорту Brent зросли на 0,43 відсотка до $51,55 за барель.

Відео дня

Ф'ючерси на американську нафту WTI до цього часу торгувалися біля позначки $48,62 за барель, що на 0,5 відсотка вище за попереднє закриття, повідомляє Рейтер.

Видобуток нафти в Лівії знизився майже на третину, або 252.000 барелів на добу, через блокаду родовищ Шарара і Вафа, сказало у вівторок джерело в Національній нафтовій корпорації Лівії (NOC). У зв'язку з цим NOC оголосила режим форс-мажору на постачання сировини з цих родовищ.

Підтримку котируванням також надало можливе продовження глобального нафтового пакту.

Організація найбільших нафтоекспортерів ОПЕК і одинадцять держав, що не входять в картель, включаючи Росію, в грудні 2016 року домовилися знизити виробництво протягом першого півріччя сумарно на 1,8 мільйона барелів на добу.

Читайте такожВенесуела зажадала від Росії скоротити видобуток нафти

Продовження глобального пакту про скорочення видобутку нафти можливо, сказав у вівторок журналістам міністр нафти Ірану Біжан Зангане, додавши, що спочатку це питання треба детально обговорити.

Найбільші нафтотрейдери, присутні на галузевому саміті в Лозанні, відзначили, що очікують продовження пакту ОПЕК+, за умови, що Росія буде дотримуватися взятих нею зобов'язань.

Ралі на нафтовому ринку стримує зростання виробництва сланців і запасів сировини в США. Видобуток нафти в США збільшився на 700.000 барелів на добу, або 8,3 відсотка, до 9,13 мільйона барелів на добу з середини минулого року.

Запаси нафти в США збільшилися на 1,9 мільйона барелів до 535,5 мільйона за тиждень, що завершився 24 березня, тоді як аналітики передбачали зростання на 1,4 мільйона барелів, показали дані Американського інституту нафти (API) у вівторок.