Введення абонплати за газ відкладуть на три місяці / Фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), сьогодні, 10 квітня, розгляне питання про призупинення дії рішення щодо введення абонентської плати на утримання газорозподільних мереж.

Читайте такожУкраїна пообіцяла МВФ ввести абонплату за газ до кінця серпня – меморандум

Засідання комісії заплановано на 11:00, повідомляє прес-служба НКРЕКП.

Відео дня

"Рішення регулятора щодо запровадження тарифів на транспортування і розподіл природного газу буде припинено з метою забезпечення непідвищення загального рахунку для населення", - заявили в відомстві.

Як раніше заявляв голова НКРЕКП Дмитро Вовк, рішення про виділення з тарифу на газ вартості його доставки (так званої "абонплати") буде припинено на три місяці, і до початку опалювального сезону 2017-2018 років вартість газу для споживачів змінюватися не буде.

Як повідомляв УНІАН, 28 березня НКРЕКП прийняла нову методику розрахунку вартості газу для кінцевого споживача, у тому числі для населення. Згідно з цим рішенням, з 1 квітня тариф на газ буде складатися з двох компонентів: ціни газу як товару (близько 6 грн за 1 куб. м) і вартості його транспортування газотранспортною системою та розподілу за регіональними газорозподільними мережами (так звана «абонплата»). Остання буде розраховуватися, виходячи з максимальної пропускної здатності лічильника споживача.

Читайте такожГройсман виступає за переформатування Нацкомісії з тарифів

За оцінками експертів, в результаті даного рішення абонплата для тих споживачів, які мають тільки газову плиту (без газового котла) і лічильник G 1,6, зросте в середньому в 1-4 рази, а для власників газових плит без лічильника – збільшиться в середньому в 5-8 разів. Також нова методика розрахунку тарифів дозволить облгазам додатково заробляти близько 7,7 млрд грн на рік.

3 квітня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що направить НКРЕКП офіційне звернення з вимогою переглянути рішення про введення абонплати за газ для населення. У свою чергу Нацкомісія запропонувала Кабміну вжити заходів для недопущення зростання кінцевого тарифу на газ для населення.

В цей же день в Нацкомісії заявили, що регулятор буде ініціювати зниження тарифу на централізоване опалення для мешканців багатоквартирних будинків, які використовують газові плити, щоб компенсувати підвищення тарифу на газ в результаті виділення абонплати. 4 квітня Адміністрація президента опублікувала заяву Петра Порошенка, в якій йдеться, що дію цієї постанови НКРЕКП має бути призупинено. Також президент звернувся до Нацкомісії та Кабміну із закликом прийти до узгодженого рішення, яке б передбачало непідвищення тарифів. Після цього НКРЕКП заявила про те, що 10 квітня дане рішення буде призупинено.