В Україні скасували абонплату за газ / Фото УНІАН

В Україні сьогодні, 28 квітня, набула чинності постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) від 10 квітня 2017 року, якою скасовано поділ тарифу на газ для споживачів на вартість газу як товару та плату за його доставку (абонплату).

Читайте такожНацкомісія знову заявляє, що абонплата на газ знизить тариф на опалення

Документ був опублікований в урядовій газеті "Урядовий кур'єр" за 27 квітня.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 28 березня НКРЕКП прийняла нову методику розрахунку вартості газу для кінцевого споживача, у тому числі для населення. Згідно з цим рішенням, з 1 квітня тариф на газ повинен був складатися з двох компонентів: ціни газу як товару (близько 6 грн за 1 куб. м) і вартості його транспортування газотранспортною системою та розподілу за регіональними газорозподільними мережами (так звана «абонплата»). Остання розраховується, виходячи з максимальної пропускної спроможності лічильника споживача.

За оцінками експертів, в результаті даного рішення абонплата для тих споживачів, які мають тільки газову плиту (без газового котла) і лічильник G 1,6, може зрости в середньому 1-4 рази, а для власників газових плит без лічильника – збільшитися в середньому в 5-8 разів. Також нова методика розрахунку тарифів дозволить облгазам додатково заробляти близько 7,7 млрд грн на рік.

Дане рішення викликало критику з боку представників уряду, зокрема, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і міністра соціальної політики Андрія Реви. Останній заявив, що введення абонплати за газ підвищить кінцеву вартість газу для 4,5 млн українців. За його словами, у бюджеті не передбачені кошти для субсидування такого підвищення.

4 квітня Адміністрація президента опублікувала заяву Петра Порошенка, в якій йдеться, що дія цієї постанови Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), повинна бути припинене. Також президент звернувся до Нацкомісії та Кабміну із закликом прийти до узгодженого рішення, яке б передбачало непідвищення тарифів.

10 квітня Нацкомісія скасувала дію своєї постанови про введення абонплати за газ.