Суд зупинив дію постанови НКРЭКУ / Фото УНІАН

Суд зупинив дію постанови Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, яким встановлювався розрахунок вартості транспортування природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України, виходячи зі значень тарифів для точок входу і виходу з ГТС.

Читайте такожДії НКРЕКП призвели до дворазового збільшення вартості транспортування газу для видобувних компаній – "Укрнафта"

Про це йдеться в ухвалі Окружного адміністративного суду Києва від 27 квітня 2017 року, яка опублікована на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Відео дня

«Клопотання про забезпечення позову задовольнити. Зупинити дію Постанови НКРЕКП від 28.03.2017 №348 "Про встановлення тарифів на послуги з транспортування природного газу для споживачів України для точок входу і виходу для ПАТ «Укртрансгаз», - йдеться в документі.

Також наголошується, що ухвала суду підлягає негайному виконанню.

Згідно з текстом ухвали, позивачем по даній справі був народний депутат (ім'я якого не зазначено), який зазначив, що Нацкомісія протиправно і помилково замінила постанову від 28.03.2017 року новою постановою від 10.04.2017 року, замість того, щоб повністю скасувати цей документ.

«Позивач зазначає, що при оформленні рішення від 10.04.2017 року відповідною постановою НКРЕКП № 494 рішення було помилково та протиправно замінено новим рішенням... Під час голосування (під час відкритого засідання комісії 10 квітня 2017 року – УНІАН) мова йшла про скасування в цілому постанов НКРЕКП, що набули чинності з 01.04.2017 року. Про це неодноразово в ході засідання зазначав голова комісії Д. Вовк і було зазначено в Протоколі № 35», - повідомляється в документі.

Як повідомляв УНІАН, 28 березня 2017 року НКРЕКП​ прийняла нову тарифну методику, яка встановлює з 1 квітня 2017 року окремий тариф на точці входу до ГТС для компанії – постачальника газу і для його покупця – на точці виходу з ГТС.

Цією ж постановою Нацкомісія прийняла нову методику розрахунку вартості газу для кінцевого споживача, у тому числі для населення, згідно з якою з 1 квітня тариф на газ повинен був складатися з двох компонентів: ціни газу як товару (близько 6 грн за 1 куб. м) і вартості його транспортування газотранспортною системою і розподілу за регіональними газорозподільними мережами (так звана «абонплата»).

Дані зміни набули чинності 1 квітня 2017 року. Після критики з боку експертів та уряду, 10 квітня Нацкомісія скасувала цю постанову, але тільки в частині введення абонплати за газ, залишивши в силі ті положення, які регламентували тарифи для точок входу та виходу з ГТС.