REUTERS

Керуючий комітет при Кабінеті міністрів України під керівництвом віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона на своєму засіданні схвалив проект Енергетичної стратегії України до 2035 року, який передбачає максимальне зниження енергоємності ВВП та відмову від використання дефіцитного вугілля антрацитової групи.

Читайте такожУкраїна може стати енергонезалежною за рахунок імпорту газу з Норвегії та розвитку відновлюваної енергетики – експерти

Про це кореспонденту УНІАН повідомила член цього комітету, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталія Бойко.

Відео дня

«На сьогоднішньому засіданні Керуючого комітету під керівництвом Володимира Кістіона було схвалено проект Енергетичної стратегії України до 2035 року», - сказала вона.

За її словами, документ розроблявся в прозорому режимі, в ньому максимально усунені можливі фактори лобізму та його метою є зниження енергоємності ВВП.

«Стратегія – це основа для майбутньої дорожньої карти, складного й детального документа. Але найважливіше, стратегія - це політичний сигнал для інвесторів, наше «зелене світло», - додала вона.

Бойко перерахувала пріоритети енергетичної політики України, які вказані в стратегії: відмова від антрацитового вугілля, подальше використання атомної енергетики, інтеграція об'єднаної енергосистеми України у європейський ринок електроенергії, перенесення пунктів прийому-передачі транзитного газу зі східного на західний кордон України, перехід до стимулюючого тарифоутворення для енергокомпаній тощо.

За словами Бойко, Кістіон доручив Міненерговугілля внести остаточні правки й узгодити текст документа з іншими зацікавленими органами виконавчої влади.

Читайте такожМодернізацією українських вугільних шахт можуть зайнятися китайці

«У нас офіційно від Керуючого комітету - тиждень на літредакторів і підготовку візуалізації. Далі - обговорення на базі Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, далі - розсилка в зацікавлені органи виконавчої влади та обов'язкова публікація», - зазначила Бойко.

Як повідомляв УНІАН, багато експертів у енергетичній галузі тривалий час закликали владу розробити й затвердити текст нової енергетичної стратегії України. Зокрема, президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков у травні 2016 року говорив про необхідність розробки енергетичного балансу України в узгодженні з редакцією енергетичної стратегії.

19 грудня 2016 року на сайті Міненерговугілля було опубліковано проект енергостратегії до 2035 року.

Наприкінці лютого 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вимагав від представників робочої групи в міністерстві, яка розробляє енергостратегію, завершити підготовку цього документа в другому кварталі 2017 року.

Раніше Міненерговугілля заявляло про плани до 1 травня підготувати проект енергостратегії та винести його на розгляд уряду.