Ілюстрація REUTERS

Ціни на нафту зросли в п'ятницю, відновившись після різкого зниження на початку тижня, проте котирування сировини готуються показати найсильніше зниження за перше півріччя за 20 років всупереч скороченню видобутку.

Читайте такожУ Росії впевнені, що нафтовий ринок стабілізується наступного року

Сьогодні вранці ф'ючерси на нафту Brent торгувалися по $45,40 за барель, що на 0,40 відсотка вище за попереднє закриття.

Відео дня

Ф'ючерси на американську марку WTI підвищилася на 0,35 відсотка до $42,89 за барель, повідомляє Рейтер.

Ціни на нафту впали майже на 20 відсотків цього року всупереч спробам ОПЕК та інших нафтовиробників скоротити видобуток на 1,8 мільйона барелів на добу, про який вони домовилися в січні.

Це найгірша динаміка для ринку нафти за півріччя з 1997 року, коли зростання видобутку і азіатський фінансова криза призвели до різкого зниження цін.

Слабкі ринки пов'язані з сумнівами у здатності ОПЕК усунути надлишок, який зберігається з 2014 року, оскільки пропозиція істотно перевищує попит.

Виробництво сировини в США збільшилося за останній рік більш ніж на 10 відсотків до 9,35 мільйона барелів на добу, наблизившись до рівня провідного експортера Саудівської Аравії, в основному за рахунок зростання видобутку сланцевої нафти.

Зважаючи на нарощування видобутку нафтові сховища залишаються переповненими.