Фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в ході години запитань до уряду у Верховній Раді закликав парламент підтримати законопроект, що дозволяє нараховувати плату за користування газорозподільними мережами, які на даний момент експлуатуються приватними облгазами на безкоштовній основі.

Читайте такожПостанова про скасування абонплати за газ набула чинності

"Нам потрібно прийняти закон, який дозволить нараховувати плату за користування мережами. В тому числі ми працюємо над тим, щоб дати місцевим органам влади можливість керування мережами на рівні міст, районів і так далі. Як тільки ми знайдемо правильне юридичне рішення, в тому числі за підтримки українського парламенту - потрібен закон, який дозволить нам нараховувати плату за користування мережами, - ми це зробимо", - сказав Гройсман.

Відео дня

При цьому голова уряду підкреслив, що у разі виявлення фактів неправомірної передачі мереж у користування приватним компаніям будуть негайно прийняті заходи по їх поверненню в держуправління.

"Якщо ми побачимо під час нашої роботи, що були зловживання під час передачі (мереж в управління приватним компаніям - УНІАН), ми негайно будемо приймати всі юридичні заходи щодо повернення державного в державу", - зазначив прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, уряд 12 липня підтримало і направив у Верховну Раду проект закону, який знімає заборону на концесію і оренду газорозподільних систем (ГРС) або їх складових, власником яких є держава.

21 лютого Кабмін затвердив проект типового договору оренди ГРС і примірного договору експлуатації цих мереж, які необхідні для подальшої передачі ГРМ в оренду компаніям-облгазам, а також доручив Фонду держмайна Міненерговугілля провести інвентаризацію цих активів до кінця 2018 року.