Суд задовольнив позов національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України» до Кабінету міністрів України і зобов'язав уряд встановити порядок визначення і джерела компенсації, яку має отримувати «Нафтогаз», виконуючи покладені на нього урядом спеціальні зобов'язання щодо поставок газу для потреб населення.

Відео дня

Читайте такожКабмін не буде підвищувати ціни на газ для населення на наступний опалювальний сезон - Гройсман

Про це йдеться в постанові Окружного адміністративного суду Києва від 19 липня 2017 року, текст якого опублікований у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Зобов'язати Кабінет міністрів України виконати п. 7 ч. 4 с. 11 Закону України «Про ринок природного газу», а саме: визначити джерела фінансування і порядок визначення компенсацій, які надаються суб'єктам ринку природного газу, на яких накладено спеціальні зобов'язання, шляхом внесення змін до постанови КМУ від 22.03.2017 року №187 (постанова про накладення спецзобов‘язань - УНІАН), передбачивши в цій постанові джерела фінансування і порядок визначення компенсації», - наголошується в документі.

Згідно з доказами позивача, Кабмін, виконуючи норми закону «Про ринок газу», наклав на «Нафтогаз» спецзобов‘язання, а саме - продавати газ за фіксованою ціною (4849 грн без ПДВ), який був видобутий дочірніми компаніями держхолдингу («Укргазвидобування» і «Чорноморнафтогаз»), постачальникам «блакитного» палива для потреб населення (регіональним збутовим компаніям), релігійним організаціям і виробникам теплової енергії.

«Однак Кабінет міністрів не визначив джерела фінансування і порядок визначення компенсації, право на отримання якої має суб'єкт ринку природного газу, на якого покладено спеціальні зобов'язання», - повідомляється в документі.

У постанові також зазначається, що представники «Нафтогазу» заявили про те, що така бездіяльність уряду позбавляє держхолдинг законного права на отримання компенсації.

Згідно з документом, представник Кабміну зазначив, що визначення компенсації для позивача є правом, а не обов'язком уряду, до того ж законом «Про ринок газу» не встановлено термін, до якого Кабмін має визначити таку компенсацію.

«Визнати протиправною бездіяльність Кабінету міністрів України, яка полягає у невизначеності джерел фінансування і порядку визначення компенсації, які надаються суб'єктам ринку природного газу, на яких накладено спеціальні зобов'язання», - йдеться в постанові суду.

Як повідомляв УНІАН, Кабмін з 1 травня 2016 року встановив єдину ціну на газ для населення на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів (4942 грн за тис. кубометрів без урахування транспортування і ПДВ). За словами глави уряду Володимира Гройсмана, дане рішення дасть змогу усунути всі існуючі раніше схеми заробітку на різниці в ціні палива.

Саме за такою ціною регіональні збутові компанії (облгаз-збути) продають газ побутовим споживачам. Термін дії цієї ціни був встановлений до 1 квітня 2017 року. Після цього Кабмін продовжив дію спецзобов‘язань для «Нафтогазу» з продажу газу через облгаз-збути, і на період до 1 жовтня 2017 року встановив ціну на газ для населення на рівні 4849 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ і плати за доставку палива).

В середині липня голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомив, що облгаз-збути заборгували «Нафтогазу» за отриманий за спецозобов‘язаннями газ 30 млрд грн.

Довідка УНІАН. Понад 70% українських облгазів і збутових компаній належать структурам бізнесмена Дмитра Фірташа.

«Нафтогаз України» є оптовим покупцем газу з імпортного напряму, а також у своїй дочірньої структури - найбільшої газовидобувної компанії «Укргазвидобування». Держхолдинг реалізує газ як для потреб населення, так і на вільному ринку - для промислових споживачів.