Ілюстрація REUTERS

Уряд вивчить вплив нової методики визначення вартості послуг компаній - постачальників електроенергії (обленерго) із застосуванням стимулюючого тарифу на вартість електроенергії для кінцевого споживача. Як повідомляє прес-служба уряду, про це заявив виконавчий директор Офісу реформ при Кабінеті міністрів України Антон Ященко.

Відео дня

Читайте такожУкраїна припинила постачання електроенергії на окуповану частину Донецької області

«Уряд ініціюватиме додаткову обробку постанов НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг - УНІАН) про стимулююче регулювання і проаналізує можливі наслідки його впровадження на практиці, зокрема, впливу нової системи регулювання на кінцеві тарифи споживачів електричної енергії», - зазначається в повідомленні.

Також Ященко сказав, що уряд оцінить розмір ставки норми доходу, яку Нацкомісія планує закласти в нових тарифах для покриття вартості старих і нових активів обленерго.

Згідно з повідомленням, постанова НКРЕКП, яка впроваджує нову методику тарифоутворення, передбачає єдину ставку дохідності (яку в подальшому буде закладено в тариф на послуги обленерго і ціну електроенергії для кінцевих споживачів) у розмірі 12,5% річних на стару базу активів обленерго (створену на дату переходу до стимулюючого регулювання) і нову базу активів (створену після переходу на стимулююче регулювання). При цьому було збільшено ставку за старою базою активів з 5% до 12,5% і зменшено для нової бази - з 14,79% до 12,5%.

«Впровадження стимулюючого регулювання є важливою передумовою успішної приватизації обленерго. Також це сприятиме залученню інвестицій у галузь для оновлення зношеної інфраструктури електропередавальних організацій, поліпшення надійності і якості послуг з електропостачання», - додав Ященко.

У прес-службі Кабміну також повідомили, що Нацкомісія, приймаючи рішення про запровадження стимулюючого тарифоутворення, не проводила консультацій з урядом.

«Уряд України поділяє думку про необхідність енергомодернізації обленерго і залучення інвестицій у розвиток електричних мереж, але це в жодному разі не повинно робитися за рахунок українців у вигляді збільшених тарифів на електроенергію», - заявили в Кабміні.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня минулого року голова НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що комісія планує з жовтня 2016 року перевести на стимулююче тарифоутворення до 8 обленерго. Наприкінці вересня 2016 року голова Нацкомісії запропонував при переході до нової методики формування тарифів для обленерго запровадити ставку дохідності на старі і нові активи цих компаній на рівні 19%. Однак експерти визнали такий рівень дуже високим.

27 липня цього року Вовк повідомив, що НКРЕКП завершила формування законодавчої бази для впровадження стимулюючого тарифоутворення для обленерго. Згідно з позицією Нацкомісії, перехід на стимулююче тарифоутворення дасть змогу залучити інвестиції, підвищити енергоефективність, надійність і якість послуг, а в подальшому і знизити тарифи.

Нову методику тарифоутворення розкритикував керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій, який зазначив, що норма доходу (12,5% річних) на нову базу активів не дає можливості залучити кредитні кошти для купівлі нового обладнання, оскільки ставка за кредитами становить 19% річних. Також експерт визнав занадто високою норму доходу в розмірі 12,5% річних на старі активи.

На думку експерта у сфері енергетики Андрія Геруса, для покриття вартості послуг обленерго за новими тарифами потрібно буде знайти на ринку електроенергії додаткові 30 млрд грн на рік.

Довідка УНІАН. Стимулююче регулювання - це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів (3, 5 або 8 років). Цей метод спрямований на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій (електроенергію, теплову енергію та ін.), і стимулювання ефективності витрат розподільних (постачальних) компаній. Цим механізмом передбачається встановлення величини необхідного доходу (ставки дохідності), а також мотивація компаній до зниження витрат і втрат енергоносія в мережах. Згідно з новою методикою, тариф на електроенергію, яку відпускає компанія-ліцензіат, складатиметься з операційних витрат компанії, амортизації і ставки дохідності на старі або нові активи.