Фото УНІАН

Національна атомна генеруюча компанія "Енергоатом" планує в 2018 році повністю заповнити активну зону реактора третього енергоблоку Південно-Української АЕС виключно паливом виробництва американсько-японської компанії Westinghouse, таким чином, повністю замінивши російське паливо виробництва компанії "ТВЕЛ".

Читайте такожЯдерне паливо Westinghouse дозволили використовувати ще на двох блоках Запорізької АЕС

Про це повідомив начальник відділу ядерної безпеки відокремленого підрозділу "Южно-Українська АЕС" Сергій Привод.

Відео дня

"75% активної зони наразі завантажено американським паливом... В наступному році ми плануємо повністю перевести третій блок на це паливо", - сказав Привод.

Також він додав, що цього року буде завантажено першу партію палива Westinghouse на другому блоці Южно-Української АЕС, а повний перехід на нове паливо планується завершити за 4 роки, поетапно замінивши паливні збірки російського виробництва.

"Перший блок залишається на російському паливі", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, у рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України і зниження залежності від одного постачальника - російської компанії "ТВЕЛ" - "Енергоатом" уклав договір з компанією Westinghouse. У березні 2015 року Южно-Українська АЕС успішно виконала завантаження модернізованого палива ТВС-WR виробництва Westinghouse на третьому енергоблоці. У квітні 2015 року цей блок був підключений до енергомережі країни.

У лютому 2016 року "Енергоатом" поставив на Запорізьку АЕС першу партію ядерного палива компанії Westinghouse. За підсумками першого півріччя 2016 року "Енергоатом" імпортував 41,6% тепловиділяючих елементів, що містять ядерне паливо, виробництва Westinghouse, а решта 58,4% – з Росії.

Зараз ядерне паливо виробництва компанії Westinghouse експлуатується в складі змішаних активних зон енергоблоків №2, №3 Южно-Української АЕС, №5 Запорізької АЕС, і готується до завантаження в активну зону енергоблоку №3 Запорізької АЕС.

Довідка УНІАН. Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 55% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.