Фото УНИАН

Комерційний директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко закликав Кабмін позбутися посередників при поставках газу населенню. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Читайте такожОбурені кияни розгромили два центри "Київенерго" (фото)

"Кабмін своєю постановою зобов'язав "Нафтогаз" продавати газ фірташівським посередникам, які потім "постачають" його населенню. Фактично все, що ці "постачальники" роблять, це виставляють рахунки і збирають гроші з населення", - написав Вітренко.

Відео дня

"Ці посередники, з одного боку, накопичують величезні борги за газ, який вони беруть у "Нафтогазу". Вони кажуть, що це їм населення заборгувало. Перевірити ми це не можемо", - зазначив комерційний директор.

Він нагадав, що переважна більшість облгазів також належать Дмитру Фірташу.

"Комбінація державного регулювання і контролю Фірташа над облгазами фактично закриває конкуренцію в постачанні газу населенню. Тобто ці фірташівські посередники ще й монополісти. І це велика проблема", - повідомив Вітренко.

Він підкреслив, що "Нафтогаз" давно поставив питання про необхідність внесення змін до постанови Кабміну про накладення обов'язків на "Нафтогаз" продавати газ посередникам.

"Тепер і Енергетичне співтовариство, і Всесвітній банк вже офіційно заявляють, що вони розглядають таке регулювання як неадекватне і навіть як таке, що порушує міжнародні зобов'язання України щодо впровадження європейського законодавства", написав він.

Вітренко закликав Кабмін внести необхідні зміни.

"Енергетичне співтовариство і Всесвітній банк запропонували конкретний варіант як це змінити. До 1 вересня прийняти постанову, щоб з 1 жовтня вже зміни почали діяти", - резюмував Вітренко.