Ілюстрація / REUTERS

Україна готує необхідну документацію для будівництва в зоні відчуження Чорнобильської АЕС спеціального сховища, яке буде необхідно для прийому і зберігання високорадіоактивних відходів - продуктів переробки ядерного палива українських АЕС, які в майбутньому будуть повертатися в нашу країну з Росії. Про це у відповідь на запит УНІАН повідомляє прес-служба Державного агентства з управління зоною відчуження.

«В даний час створюється належна інфраструктура для прийому осклованих високорадіоактивних відходів... Отримання осклованих високоактивних відходів із Російської Федерації після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС почне здійснюватися тільки після будівництва та введення в експлуатацію сховища для зберігання відходів даного типу в Україні й отримання ліцензії на експлуатацію цього об'єкта», - йдеться в повідомленні.

В агентстві також пояснили, що оскловані радіоактивні відходи планується розміщувати в спеціалізованому сховищі, яке буде називатися «Сховище для проміжного зберігання високоактивних відходів, які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС». Планується, що ці відходи надходитимуть в Україну залізничним транспортом, окремими партіями, орієнтовно впродовж 12 років.

Відео дня

«Ця споруда поверхневого типу, яка буде призначена для забезпечення безпечного зберігання осклованих високорадіоактивних відходів упродовж всього періоду зберігання (100 років), із відповідними захисними інженерними бар'єрами, системами електропостачання, водопостачання і водовідведення, вентиляції, відеоспостереження, очищення повітря і радіометричного контролю», - відзначили у прес-службі, додавши, що вона буде побудована в зоні відчуження на комплексі підприємств «Вектор», на майданчику якого цілодобово ведеться моніторінг радіаційної обстановки.

За даними агентства, на сьогодні створення нового сховища перебуває на етапі розробки робочої та конструкторської документації.

Читайте також"Чорнобильська АЕС" хоче в грудні запустити завод з переробки рідких радіоактивних відходів

«В даний час техніко-економічне обґрунтування і проект сховища пройшли комплексну державну експертизу і отримали позитивний висновок фахівців, які підтвердили високу надійність об'єкта і його експлуатаційну безпеку, зокрема, для навколишнього середовища і населення, що проживає поряд із Чорнобильською зоною відчуження», - повідомили у прес-службі.

Також зазначається, що після 100 років зберігання ці відходи мають бути поховані в спеціальному геологічному сховищі, яке на той час ще належить створити.

«Загальна кошторисна вартість будівництва в цінах станом на середину 2017 року становить 389 млн 154,2 тис. грн. Фінансування будівництва об'єкту планується за бюджетні кошти», - відзначили в агентстві.

Як повідомляв УНІАН, на сьогодні Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» відправляє на переробку до Росії відпрацьоване ядерне паливо з трьох станцій - Рівненської, Хмельницької та Южно-Української. Це паливо переробляється в РФ, після чого продукти його переробки мають повернутися на територію України. Щорічно «Енергоатом» витрачає на послуги переробки відпрацьованого палива близько 200 млн дол.

В середині липня Верховна Рада ухвалила пакет законів, які дозволять з початку 2018 року відновити цільове фінансування і використання державного Фонду поводження з радіоактивними відходами. Цей фонд призначений для фінансування всієї інфраструктури і державних проектів, пов'язаних із переробкою та захороненням таких відходів.

Довідка УНІАН. Радіоактивні відходи - це відходи, які не мають господарської цінності, містять радіоактивні ізотопи хімічних елементів і є джерелом радіоактивного випромінювання. Вони утворюються в результаті роботи атомної енергетики, військових програм, а також після завершення експлуатації іншого обладнання, яке містить джерела іонізуючого випромінювання.