У Кабміні придумали, як не допустити подорожчання газу для населення / фото УНІАН

Міністерство енергетики та вугільної промисловості розробило і подало на розгляд Кабінету міністрів України проект урядової постанови, якою вносяться зміни у формулу розрахунку вартості газу для населення і теплокомуненерго таким чином, щоб нинішнє значення цієї ціни не збільшувалося на період опалювального сезону 2017-2018 років. Про це на сторінці у соцмережі Facebook повідомляє прес-служба Міненерговугілля.

Читайте такожАпеляційний суд підтвердив: Кабмін має компенсувати "Нафтогазу" збитки від поставок газу населенню

«Міністерство енергетики та вугільної промисловості подало на розгляд Кабінету міністрів проект постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 22 березня 2017 №187»... Відповідно до запропонованого Міненерговугілля розрахунку, ціна газу на період з 01.10.2017 р. по 01.04.2018 р . становитиме 5223,06 грн. без ПДВ, що лише на 5,6% більше від поточної ціни. Оскільки розрахункова ціна не перевищує 10% від поточної ціни, немає підстав для її перегляду на опалювальний сезон 2017-2018 року», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Також повідомляється, що міністерство запропонувало змінити період, на основі якого здійснюється розрахунок значення ціни газу на рівні імпортного паритету, і використовувати діапазони дат з 1 квітня по 1 жовтня 2016 року і з 1 квітня по 1 липня 2017 року.

Як повідомляв УНІАН, раніше в «Нафтогазі України» за діючими правилами, які встановлені постановою Кабміну №187, було проведено розрахунок вартості ціни газу для населення на опалювальний сезон у 2017-2018 роках. За цими розрахунками, вартість «блакитного» палива для населення має зрости на 19%. Також Міненерговугілля оприлюднило розрахунки, згідно з якими воно визнало, що без зміни формули ціна газу для населення зросте на 17,6%.

17 серпня прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що Кабмін не підвищуватиме ціни на газ для потреб населення і теплокомуненерго на період опалювального сезону 2017-2018 років. За даними ЗМІ, питання про ціну газу також буде ключовим під час переговорів міністра фінансів України Олександра Данилюка з представниками Міжнародного валютного фонду, які відбудуться в Вашингтоні цього тижня.

Через відсутність опублікованої Міненерговугілля нової ціни на газ, «Нафтогаз» з 1 вересня 2017 року почав укладати договори з теплокомуненерго на поставку газу в опалювальному сезоні 2017-2018 років за ціною на газ, яка діяла станом на 1 квітня 2017 року.

Довідка УНІАН. Постанова Кабміну №187 передбачає, що «Нафтогаз» викуповує весь газ, який видобувають його дочірні компанії «Укргазвидобування» і «Чорноморнафтогаз». Це паливо, спільно з імпортним газом, є ресурсом для гарантованих поставок газу для потреб населення. Держхолдинг повинен продавати цей газ через посередників - приватні компанії облгаз-збут, пакетом акцій яких (багатьох з них) володіє бізнесмен Дмитро Фірташ.