Фото УНІАН

Облгази уклали з Міністерством енергетики та вугільної промисловості договори оренди державних газорозподільних мереж (ГРМ) і вже здійснили перші виплати за користування цими активами. Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив профільний віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон.

Читайте такожОблгази зобов'яжуть платити за експлуатацію газорозподільних мереж (документ)

"Міненерговугілля порадувало результатами своєї роботи. На сьогодні укладено фактично з усіма підприємствами, експлуатуючими газорозподільні мережі, відповідні угоди. Пішли перші виплати за користування трубою, яка належить державі", - написав він.

Відео дня

Також Кістіон додав, що Фонд державного майна завершив інвентаризацію ГРС.

Як повідомляв УНІАН, закон "Про ринок природного газу", який регламентує впровадження ринкових принципів на ринку газу, був прийнятий в 2016 році, і вступив в силу з 1 жовтня минулого року.

Згідно з цим документом, ГРС мали бути взяті в оренду компаніями-операторами, а не використовуватися на умовах договорів відповідального ведення. Наголошується, що ці договори були введені постановою Кабміну №770 від 20 серпня 2012 року, яке вже скасовано.

За інформацією народних депутатів, які виступили ініціаторами прийняття законопроекту про перехід до оренди ГРС та встановлення плати за оренду, можливі надходження в бюджет 2017 року в разі введення орендної плати складуть понад 700 мільйонів гривень.

21 лютого цього року Кабмін затвердив проект типового договору оренди ГРС і примірного договору експлуатації цих мереж, які необхідні для подальшої передачі ГРМ в оренду компаніям-облгазам, а також доручив Фонду держмайна Міненерговугілля виконати інвентаризацію цих активів до кінця 2018 року.

12 липня уряд підтримав і направив у Верховну Раду проект закону, який знімає заборону на концесію і оренду газорозподільних систем (ГРС) або їх складових, власником яких є держава.