Держатомрегулювання продовжила термін експлуатації третього енергоблоку ЗАЕС / фото УНІАН

Державна інспекція ядерного регулювання ухвалила рішення про продовження терміну експлуатації Національною атомною енергогенеруючою компанією «Енергоатом» третього енергоблоку Запорізької АЕС на наступні 10 років. Про це УНІАН повідомили у прес-службі Держатомрегулювання.

Читайте такожТермін планування ремонтів на АЕС збільшено з одного до чотирьох років

«Так, це рішення було прийнято. Ми узгодили рішення, залишилися лише деякі формальності», - повідомили в інспекції, додавши, що термін продовження становить 10 років - до 5 березня 2027 року.

Відео дня

Також в інспекції підтвердили можливість безпечної довгострокової експлуатації цього блоку.

«Результати державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки енергоблоку №3 і інспекційного обстеження підтверджують можливість безпечної довгострокової експлуатації блоку... Енергоблок №3 Запорізької АЕС відповідає вимогам з безпеки за показниками цільових критеріїв безпеки», - йдеться у тексті постанови колегії Держатомрегулювання.

Як повідомляв УНІАН, «Енергоатом» вважає своїм завданням продовження терміну служби діючих атомних блоків для забезпечення високого рівня виробництва електроенергії в майбутньому. У планах компанії - за 6 років продовжити термін експлуатації 9 з 15 енергоблоків, оскільки до 2020 року у них закінчується проектний термін служби.

У вересні 2016 року Держатомрегулювання прийняла рішення про продовження терміну експлуатації першого енергоблоку Запорізької АЕС до 23 грудня 2025 року, а в жовтні - другого енергоблоку цієї станції, до 19 лютого 2026 року.

Наприкінці жовтня в «Енергоатомі» повідомили, що компанія закінчує роботи з продовження терміну експлуатації третього енергоблоку ЗАЕС і планує запустити його в роботу в першій декаді листопада 2017 року.

Довідка УНІАН. Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі з встановленою потужністю 6 000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий - у 1985 році, третій - у 1986 році, четвертий - у 1987 році, п'ятий - у 1989 році, шостий - у 1995 році.