Ілюстрація / REUTERS

Ціна нафти марки Brent у вівторок, 7 листопада, перевищила максимум до червня 2015 року і досягла позначки $64,65 за барель. Американська нафта WTI в ході торгів досягала позначки $57,69 за барель, також показавши максимум з червня 2015 року, передає РБК.

За рік Brent подорожчала більш ніж на 41% з $46,15 за барель, за даними Bloomberg. Цьому сприяли подорожчання нафтопродуктів і циклічний підйом світової економіки, що охопила як розвинені, так і ринки, що розвиваються, випливає з опублікованого огляду аналітика Bank of America Merrill Lynch (BofA) Франциско Бланша під назвою «Де межа подорожчання нафти?».

Читайте такожReuters дізнався про намір ОПЕК продовжити заморозку нафтовидобутку до кінця 2018 року

Відео дня

Стрибок ціни Brent вище $60 за барель став можливий завдяки зусиллям ОПЕК зі скорочення видобутку, а також у зв'язку із збільшенням попиту на нафту на тлі майже всеохоплюючого зростання глобальної економіки, відзначає Financial Times.

На думку Бланша, середня ціна Brent до 2020 року буде перебувати в діапазоні $60-65 за барель, однак на піку її вартість може досягати $75 за барель. За прогнозом банку, Brent буде коштувати в середньому $54 за барель у четвертому кварталі 2017 фінансового року і $56 за барель у четвертому кварталі 2018 року (WTI — $49 $52 відповідно, на піку може досягати $65 за барель).

В той же день, 7 листопада, прогнози вартості Brent поліпшили відразу два інвестбанки.

ING підвищив прогноз середньої ціни Brent на четвертий квартал 2017 року з $52 до $57 за барель, йдеться в огляді аналітиків банку, який цитує Bloomberg. Крім того, банк очікує, що ОПЕК продовжить дотримуватися угоди про скорочення видобутку до кінця 2018 року.

Morgan Stanley підвищив прогноз ціни Brent c $55 до $62 за барель у четвертому кварталі 2017 року.

«Попит на нафту продовжує зростати, ОПЕК, як і раніше обмежує видобуток, зростання видобутку в інших країнах незначне. В цих умовах споживачі все більше розраховують на сланцеву нафту, в той час як темпи її виробництва уповільнюються», — пишуть аналітики банку.

Із нефундаментальных факторів на нафту вплинули новини з Саудівської Аравії, де на вихідних пройшли арешти принців, бізнесменів і чиновників. Оголошена генеральним прокурором країни «перша фаза» боротьби з корупцією струснула королівство і шокувала інвесторів, пише Bloomberg, але позитивно позначилася на котируваннях сировини, відзначають експерти.