Ілюстрація REUTERS

«Газпром» заявив, що не виключає реорганізації компанії. Він побоюється, що уряд РФ позбавить його ексклюзивного права на експорт газу по трубі. Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на проспект до нового випуску єврооблігацій компанії.

«Проект Стратегії розвитку енергетики в Росії до 2035 р. передбачає збереження монополії на експорт трубопровідного російського газу, але немає впевненості в тому, що ексклюзивне право компанії в майбутньому не буде скасовано, або наш бізнес або операційна діяльність не будуть реорганізовані яким-небудь іншим чином», – повідомляє «Газпром» в проспекті. Відповідне рішення може бути прийнято урядом Росії, уточнюється в документі. Ризик втрати монополії на експорт газу вже описувався кілька разів у проспектах до євробондів. А от можливість реорганізації згадана «Газпромом» вперше.

Джерело газети розповіло, що рішення щодо монополії «Газпрому» на експорт газу поки немає: «Ніяких переговорів на цю тему не проходило, доручень не давалося». «Що стосується організації - це можливо, але масштаб її не буде відразу великим, все буде робитися поступово», - додало джерело. Представники «Газпрому» і віце-прем'єра Аркадія Дворковича відмовилися коментувати інформацію.

Відео дня

Питання поділу «Газпрому» було піднято главою Федеральної антимонопольної служби (ФАС) Ігорем Артем'євим ще в 2015 році. Міністр енергетики Олександр Новак і президент «Роснафти» Ігор Сечин тоді заявили, що питання виділення транспортної компанії з «Газпрому» потребує додаткового опрацювання. Мінекономіки виступило проти поділу «Газпрому».

Позиція ФАС, тим не менш, не змінилася і через рік: у березні минулого року Артем'єв сказав, що відомство продовжує виступати за виділення транспортних активів «Газпрому» в окрему компанію. При цьому Артем'єв визнав, що питання щодо поділу «Газпрому» може бути вирішене лише у разі прямого доручення президента Володимира Путіна.