REUTERS

Президент Венесуели Ніколас Мадуро в неділю призначив генерал-майора Національної гвардії Мануеля Кеведо міністром нафти і президентом держкомпанії PDVSA на тлі падіння видобутку в країні, яка сильно залежить від експорту нафти, повідомляє Reuters.

Читайте такожВенесуела зажадала від Росії скоротити видобуток нафти
Призначення Кеведо стало несподіванкою для галузевих експертів, які вважають, що його вступ на нову посаду - погана ознака для нафтового сектора Венесуели."Настав час для нової нафтової революції", – сказав Мадуро в телезверненні в неділю, закликавши Кеведо очистити PDVSA від корупції.

Кеведо належить змінити двох ветеранів галузі та стати однією з найвпливовіших осіб в країні, яка володіє величезними запасами нафти. Йому потрібно буде вирішувати корупційні скандали та проводити намічену реструктуризацію боргу в умовах рецесії і деструктивних економічних санкцій США.

Відео дня

Аналітики також зазначають, що призначення Кеведо зайвий раз підкреслює посилення ролі військових у владі.

"Військові досягли своєї мети, отримавши контроль над PDVSA. Прогноз нерайдужний", – сказав Франциско Мональди з Baker Institute. Його позиція в цілому відображає поточні настрої в нафтовому секторі Венесуели.

Кеведо, який до цього обіймав посаду міністра житлового будівництва Венесуели, намагатиметься підняти видобуток нафти в країні, який цього року впав до мінімального рівня майже за три десятки років.

Як саме він збирається це робити, наразі не ясно.

За словами джерел в PDVSA, призначення Кеведо на посаду президента компанії, напевно, посилить "відтік мізків" та ускладнить роботу компанії - від регулярних операцій до взаємодії з облігаціонерами.

Економіка Венесуели впала слідом за обвалом цін на сировину. Сама PDVSA зараз ледве знаходить кошти для буріння свердловин і підтримки роботи трубопроводів, портів та інших об'єктів нафтової інфраструктури.