REUTERS

Україна і Литва підписали меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічної співпраці у сфері енергетики. Про це повідомила прес-служба президента України Петра Порошенка з посиланням на результати Десятого засідання Ради президентів України і Литви.

Читайте такожУкраїна хоче експортувати електроенергію до Білорусі, Молдови та Литви

"Метою документа є створення ефективної платформи співпраці в нафтогазовій, електроенергетичній і ядерній сферах, враховуючи завдання енергоефективності та енергозбереження. Співробітництво буде здійснюватись через обмін досвідом у розвитку газових ринків України та Литви, виведення з експлуатації і демонтаж атомних електростанцій; сфері відновлюваних джерел енергії, серед яких проекти "чистої" енергетики з використанням енергії сонця, біомаси. Сторони будуть співпрацювати в сфері енергоефективності та енергозберігаючих технологій", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Крім того, сторони також будуть співпрацювати у питаннях створення ринку електроенергії і системи передачі синхронного з'єднання з Європою.

Як повідомляв УНІАН, Литва підтримує позицію України і Польщі про недоцільність будівництва другої нитки газопроводу "Північний потік", по якому "блакитне" паливо може транспортуватися з Росії в обхід України в країни ЄС.

Раніше в Мінекономрозвитку заявляли, що для України особливо цінним є досвід Литви у розвитку "зеленої" енергетики.