REUTERS

Україна до кінця року зможе збільшити видобуток газу державної компанії "Укргазвидобування" до такого рівня, який дозволить забезпечити населення "блакитним" паливом власного видобутку. Про це в парламенті заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

Читайте такожРозвіданих запасів газу в Україні вистачить на 22 роки видобутку

"Україні вдалося за півтора року для РСЗ (механізм спецзобов'язань на ринку газу, згідно з яким населення отримує газ – УНІАН) знизити імпортне закупівлю газу на 900 мільйонів кубічних метрів. Розвиваючи "Укргазвидобування", ми розглядаємо можливість, що до кінця року цей дефіцит у 900 мільйонів буде відсутнім", - сказав він.

Відео дня

За словами Насалика, нарощування внутрішнього видобутку в майбутньому дозволить відмовитися від імпортного паритету при визначенні ціни на газ для потреб населення.

"Це дасть можливість вирішити дві проблеми: формуючи ціну газу для населення, ми не будемо пов'язані з імпортним паритетом; позиція друга – для РСО нам не потрібен імпортний газ, а приватні структури нехай купують там, де вважають за потрібне, це і є ринок газу", - додав міністр.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками 2017 року "Укргазвидобування" збільшило видобуток природного газу на 4,8% - до 15,3 мільярда кубометрів, і сьогодні виконує державну програму по нарощуванню щорічного видобутку до 20 мільярдів кубометрів до 2020 року (Стратегію "20/20"). У 2018 році "Укргазвидобування" планує збільшити видобуток на 4,2% - до 15,940 мільярда кубометрів.

За даними "Укртрансгазу", у 2017 році Україна скоротила споживання газу на 6,3% - до 28,4 мільярда кубометрів.