Ілюстрація REUTERS

Профспілка працівників вугільної промисловості України (ППВП) та Незалежна профспілка гірників України (НПГУ) вимагають від держкомпанії «Центренерго» негайно відновити поставки вугілля з державних шахт ДП «Львіввугілля» і ДП «Волиньвугілля».

Шахтарські профспілки звинувачують «Центренерго» в порушенні вертикальної інтеграції державних шахт і генеруючих компаній, яка раніше давала гарантію збуту своєї продукції державним шахтам ДП «Львіввугілля» і ДП «Волиньвугілля». З 22 січня ПАТ «Центренерго» відмовляється від закупівель у рамках моделі зустрічних поставок між підприємствами Західного Донбасу та Львівсько-Волинського басейну.

«Такі дії «Центренерго» ставлять під питання виплати заробітної плати шахтарям і в цілому роботу державних вугледобувних підприємств», - стверджують лідери шахтарських профспілок в листі, направленому на адресу керівництва ПАТ «Центренерго», Президента України та Міністра енергетики.

Відео дня

«У разі невиконання викладених вимог ми залишаємо за собою право розпочати безстрокову акцію протесту з пікетуванням ПАТ «Центренерго» та владних структур у Києві, блокуванням поставок вугілля невідомого походження та перекриття міжнародних трас», - попереджають вони.

Раніше ЗМІ повідомляли, що з грудня 2017 р. «Центренерго» змінив основного постачальника вугілля на свої ТЕС, в результаті чого державні шахти Львівсько-Волинського басейну відчувають труднощі зі збутом своєї продукції. Новим постачальником «Центренерго» стало приватне ТОВ "Краснолиманське», яке знаходиться у власності бізнесмена Віталія Кропачева і оточення президента-втікача Віктора Януковича.