Фото УНІАН

Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма винесе рішення по справі між Національною акціонерною компанією "Нафтогаз україни" і російським газовим монополістом "Газпром" за контрактом на транзит газу в кінці лютого, повідомив журналістам голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Читайте також"Нафтогаз" хоче почати закупівлю російського газу вже в березні

"У нас нещодавно була комунікація з трибуналом (Стокгольмським арбітражем – УНІАН). Зараз, як нам відомо, трибунал пише остаточне рішення. Нам повідомили, що до кінця лютого, тобто до 28 лютого, ми маємо отримати рішення по транзиту", - сказав він.

Відео дня

При цьому Коболєв озвучив додаткову інформацію, зазначивши, що очікування за рішенням позитивні.

Як повідомляв УНІАН, Україна в особі "Нафтогазу" судиться з російським "Газпромом" у Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: на транзит російського газу в ЄС та купівлю Україною російського газу.

22 грудня 2017 року "Нафтогаз" отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу щодо постачань в Україну російського газу, яким суд задовольнив основні вимоги української сторони. Зокрема, суд знизив ціну на газ, який купується у "Газпрому" у другому кварталі 2014 року, на 27,4% - до 352 доларів за тисячу кубометрів; відхилив вимоги російської сторони згідно з принципом "бери або плати" на суму 56 мільярдів доларів.

Згідно з транзитним контрактом, який був укладений в 2009 році, "Газпром" повинен був транспортувати через Україну 110 мільярдів кубометрів в рік. Оскільки ця умова не виконувалася, "Нафтогаз" вимагає в суді стягнути з російської компанії 16 мільярдів доларів.