Безпека нового сховища буде на порядок вище, ніж чинного / facebook.com/minpryrody

Нове сховище для відпрацьованого ядерного палива Чорнобильської АЕС (СВЯП-2), яке побудоване в зоні відчуження і на сьогодні проходить необхідні випробування, може бути введено в експлуатацію у другій половині 2018 року.

Читайте такожВ Мінприроди розраховують найближчим часом запустити нове сховище відпрацьованого ядерного палива (фоторепортаж)

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час презентації річного звіту роботи Державної інспекції ядерного регулювання повідомив директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок Борис Столярчук.

Відео дня

«У 2017 році виникли обставини, які призвели до затримки введення в експлуатацію цього сховища ... На поточний момент можна тільки орієнтовно сказати, що це сховище буде введено в експлуатацію у другій половині 2018 року», - сказав він.

За словами Столярчука, цього року Держатомрегулювання планує розглянути питання про видачу ліцензії на введення в експлуатацію цього сховища.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2007 року було підписано контракт між американською компанією Holtec International та держпідприємством «ЧАЕС» на будівництво СВЯП-2 (сховища для відпрацьованого палива сухого типу), яке має замінити собою діюче СВЯП-1 (сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу). Вартість СВЯП-2 становить 381 млн євро. За словами очільника Держагентства з управління зоною відчуження Віталія Петрука, безпека нового сховища буде на порядок вищою, ніж СВЯП-1.

У серпні 2017 року було розпочато етап «холодних» випробувань обладнання на новому сховищі сухого типу. Під час цих випробувань використовувалися імітатори справжнього ядерного палива. Вони були необхідні для перевірки всього обладнання і подальшого проведення «гарячих» випробувань, які вже будуть проведені з використанням тепловиділяючих збірок з Чорнобильською АЕС.

СВЯП-2 розташовано в зоні відчуження і повинно буде забезпечити зберігання відпрацьованого палива Чорнобильської АЕС (більш 21000 тепловиділяючих збірок) протягом 100 років (2019-2119 роки).