фото УНІАН

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в цьому році завершить проектний термін експлуатації четвертого енергоблоку Запорізької та першого блоку Хмельницької АЕС, після чого компанія виведе ці блоки у багатомісячний ремонт для продовження терміну їх експлуатації.

Читайте такожЗапорізька АЕС підвищила потужність шостого енергоблоку до номінального рівня

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час презентації річного звіту роботи Державної інспекції ядерного регулювання повідомив директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок Борис Столярчук.

Відео дня

"У цьому році закінчується проектний термін експлуатації двох енергоблоків – це ЗАЕС-4 і ХАЕС-1. У квітні та грудні відповідно. В цьому році вони підуть у період тривалого попереджувально-плановий ремонт і будуть впроваджуватися відповідні заходи", - сказав він.

За словами Столярчука, "Енергоатом" як експлуатуюча організація вже провів підготовку і розробив, а Держатомрегулювання схвалила технічні рішення для безпечної експлуатації блоків в зупиненому режимі.

Як повідомляв УНІАН, компанія-оператор всіх АЕС України - "Енергоатом" вважає своїм завданням продовження терміну служби діючих атомних блоків для забезпечення високого рівня виробництва електроенергії в майбутньому. У планах компанії – за 6 років продовжити термін експлуатації 9 з 15 енергоблоків, оскільки до 2020 року у них закінчується проектний термін служби. Термін експлуатації блоків продовжується на 10 років. У минулому році Держатомрегулювання прийняла рішення про продовження терміну експлуатації першого, другого та третього енергоблоку Запорізької АЕС.

У середині листопада минулого року генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко оцінив вартість виконання робіт з продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС у 2,3 мільярда гривень.

Довідка УНІАН. Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

По встановленої потужності ядерних енергоблоків Україна займає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діє 4 атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС з 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт, є найбільшою в Європі.