Президент України Віктор ЮЩЕНКО зупинив дію рішення Кабінету міністрів про передачу дочірній компанії НАК “Нафтогаз України” майна державних газорозподільних мереж.

Про це йдеться в указі В.ЮЩЕНКА від 23 грудня 2009 року “Про зупинення дії постанови Кабінету міністрів України від 10 червня 2009 року № 775”, текст якого розміщено на сайті глави держави.

Кабінетом міністрів України 10 червня 2009 року видано постанову № 775 “Про підвищення ефективності управління державним майном газорозподільних мереж”.

Відео дня

Зазначеною постановою Кабінет міністрів України передав на баланс визначеного Національною акціонерною компанією “Нафтогаз України” її дочірнього підприємства («Нафтогазмережі» - УНІАН) майна державних газорозподільних мереж, йдеться в указі.

Як також наголошується в документі, таке рішення Кабінету міністрів є нічим іншим, як запровадженням монополії дочірнього підприємства НАК “Нафтогаз України” на всьому ринку послуг з розподілу природного і нафтового газу та постачання природного газу споживачам за регульованим тарифом, а відтак, установленням обмежень і перепон для інших суб`єктів господарювання різних форм власності щодо провадження зазначених видів господарської діяльності.

За таких обставин названа постанова уряду не відповідає Конституції України, вважає Президент.

Як також підкреслюється в указі, видавши постанову № 775, Кабінет міністрів України вийшов за межі повноважень, визначених Конституцією і законами України.