Рахункова палата України заявляє, що Чорнобильська АЕС залишається потенційно небезпечним об`єктом.

Про це йдеться у прес-релізі Рахункової палати, переданому УНІАН.

“Щорічні програми робіт на майданчику Чорнобильської АЕС носили формальний характер і не відображали заявленої в бюджетних запитах потреби, затверджувалися і коректувалися фактично по закінченні фінансового року під вже виділені обсяги фінансування і виконані роботи. У результаті планування робіт і управління коштами держбюджету здійснювалося безсистемно. Аудитори Рахункової палати встановили, що фінансування витрат бюджетних програм на ці цілі здійснювалося за залишковим принципом”, - йдеться у прес-релізі.

Відео дня

За даними Рахункової палати, фінансування витрат у 2007-2009 роках, пов`язаних із Чорнобильською АЕС, здійснювалося не в повному обсязі, внаслідок чого заплановані програми припинення експлуатації енергоблоків №№ 1, 2, 3 не виконані. Блоки ЧАЕС від ядерного палива повністю не звільнені. Відпрацьоване ядерне паливо зберігається в їхніх приреакторних басейнах витримки.

План здійснення заходів на об`єкті „Укриття” не виконується. У результаті розрахункова вартість робіт з його виконанню за цей час зросла з 758 млн. євро до 1,6 млрд. євро.

Перетворення об`єкту “Укриття” на екологічно безпечну систему, а саме введення в експлуатацію Нового безпечного конфайнмента (НБК), має завершитися в 2012 році, проте затримується майже на рік тільки на стадії проектування. Це свідчить про незадовільну організацію і управління коштами, направленими з усіх наявних джерел фінансування на його виконання (як з боку уряду України, так і з боку ЄБРР), і не виключає подальшого зростання вартості будівництва НБК.

Введення в експлуатацію Сховища відпрацьованого ядерного палива - 2 (СВЯП-2) і заводу з переробки рідких радіоактивних відходів затримується більш ніж на 10 років.

«Таким чином, подолання наслідків катастрофи здійснюватиметься із затримкою, а Чорнобильська АЕС несе потенційну загрозу і за 24 роки після катастрофи», - наголошується у прес-релізі.

Між тим, генеральний директор державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» Ігор Грамоткін вважає передчасними і поверховими висновки Рахункової палати України щодо стану виконання чорнобильських програм.

Про це він заявив у телефонному інтерв`ю УНІАН.

«Тут дуже серйозні питання, і за простою формальною ознакою, що тут завищена ціна, говорити не можна, адже за цим стоять дуже складні технічні рішення», – прокоментував агентству І.Грамоткін, зауваживши при цьому, що дані, оприлюднені Рахунковою платою, не є об`єктивними.

«Це тільки оціночна вартість. Сьогодні ми говорити про таку вартість не можемо доти, доки не буде виконаний проект (спорудження НБК – УНІАН)», – сказав він.

Водночас гендиректор не виключає, що остаточна вартість будівництва конфайнмента може бути скоригована в бік збільшення, оскільки українська сторона як замовник прагне включити в проект якомога надійніше обладнання, щоб надалі уникнути експлуатаційних ризиків.

«Зростання відбулося тому, що замовника - Україну – насамперед не влаштовують ті технічні рішення і пропозиції, які нам пропонують західні підрядники. Коли нам потрібен об`єкт з терміном експлуатації 100 років, ми не готові брати найдешевші системи, щоб потім на нас лягли величезні експлуатаційні витрати», - сказав І.Грамоткін.

Він повідомив, що розробка проекту будівництва НБК, яка виконується на замовлення генпідрядника концерну Novarka (Франція), буде завершена до липня цього року і після проходження проектом держекспертизи на об`єкті розпочнуться фізичні роботи.

Гендиректор зауважив, що на сьогодні терміни реалізації проекту у зв`язку із затримками з проектуванням зміщені на півроку. Тим часом, нагадав він, стабілізація об`єкту «Укриття», що завершилася у 2009 році, дає підстави говорити про його безпечну експлуатацію принаймні протягом 15 років.

«Нам треба не ганятися за термінами, а побудувати надійний безпечний об`єкт, який Україна буде спроможна експлуатувати. І терміни мають визначати фахівці (атомники – УНІАН), а не фахівці у фінансовій сфері, а тим паче не бухгалтери, які перевіряють правильність платежів чи правильність взаєморозрахунків», - сказав І.Грамоткін.

Утім, гендиректор висловив сподівання, що будівництво НБК завершиться у 2013 році.

Довідка УНІАН. 17 вересня 2007 року ДСП «Чорнобильська АЕС» і французький концерн Novarka підписали контракт на будівництво нового безпечного конфайнмента (НБК) над об`єктом «Укриття» Чорнобильської АЕС.

Вартість робіт на спорудженні НБК згідно з контрактом становить 505 млн. дол., термін будівництва об`єкта – 5 років.

Концептуальний проект НБК у формі арки розробив консорціум Bechtel-Battelle-EDF із залученням українського підрядника – консорціуму «КСК» у 2003 році. Проект отримав позитивний висновок «Укрінвестекспертизи» і був затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України у липні 2004 року.

До складу Novarka входять французькі компанії VINCI Construction Grands Projets і Bouyques Travaux Publics.

Основні характеристики НБК: ширина арки – 257 м, висота – 108 м, довжина – 150 м. Проектний термін експлуатації – 100 років.