Підприємства теплової комунальної енергетики (ТКЕ) заборгували за спожитий з початку нового опалювального сезону 2009-2010 рр. (з 1 жовтня 2009 р.) природний газ 3,88 млрд. грн. (рівень розрахунків - 52%).

Про це УНІАН повідомили у прес-службі ДК «Газ України».

У повідомленні зазначається, що, за оперативною інформацією, підприємства ТКЕ 11 з 27 регіонів України мають заборгованість за газ у поточному опалювальному сезоні на рівні, що перевищує 100 млн. грн.

Відео дня

Найбільшу заборгованість за поточне споживання газу накопичили підприємства ТКЕ Дніпропетровської, Донецької, Харківської, Луганської, Одеської, Запорізької, Київської, Чернігівської. Житомирської, Львівської областей і АР Крим. Найнижчий рівень розрахунків мають підприємства ТКЕ Луганської, Закарпатської, Одеської і Житомирської областей (менш як 40%).

Крім того, росте заборгованість АЕК «Київенерго» за спожитий у 2009-2010 роках природний газ. Станом на 12 березня борг підприємства перед ДК «Газ України» становить понад 1,87 млрд. грн. (рівень оплати в 2010 р. - 39%).

ДК "Газ України" зазначає, що незадовільні розрахунки за газ є наслідком низького рівня фінансово-господарської діяльності підприємств ТКЕ і неефективного керівництва ними з боку місцевих органів влади.

Значна заборгованість підприємств ТКЕ за природний газ ускладнює акумуляцію НАК «Нафтогаз України» коштів для своєчасних і повних розрахунків за імпортований природний газ.

Довідка УНІАН. Згідно з положенням ст. 13 Закону України «Про теплопостачання», відповідальність за теплопостачання покладена на органи місцевого самоврядування.

Відповідно до вимог постанови Кабінету міністрів України від 27.12.2001 р. №1729, імпортований природний газ реалізується в Україні лише за умови стовідсоткової оплати споживачами використаного природного газу.