НАК «Нафтогаз України» просить Міністерство палива та енергетики сприяти в прийняття Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ) рішення про підвищення граничних цін на газ для промислових підприємств та бюджетних організацій на 13,3%, або 266,08 грн., – до 2258 грн. за тис. куб. м (без ПДВ, цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання газу).

Про це йдеться у офіційному листі голови правління НАК Євгена БАКУЛІНА на ім`я міністра палива та енергетики Юрія БОЙКА від 9 червня, копію якого має в своєму розпорядженні УНІАН.

Згідно з документом, держхолдинг пропонує також провести ще одне збільшення, встановивши для цих категорій споживачів з 1 жовтня граничні ціни на рівні 2400 грн. за тис. куб. м. Таким чином, до кінця року ціна газу для промпідприємств та бюджетних організацій може зрости на 20,5%, порівняно з діючою сьогодні - 1992,8 грн. за тис. куб. м (без ПДВ, цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання газу). При цьому «Нафтогаз» пропонує встановити такі ціни, зокрема і для підприємств-виробників азотних добрив (зараз 1633,30 грн. за тис. куб. м)

Відео дня

Обгрунтувавши необхідність коригування цін, компанія зазначає, що при встановленні діючої ціни НКРЕ не врахувало зміни ціни закупівлі імпортного газу (у І кварталі – 304,33 дол. за тис. куб. м, у ІІ кварталі – 232,85 дол. за тис. куб. м), а також необхідного відшкодування витрат компанії, пов`язаних із закупівлею і реалізацією природного газу споживачам. При цьому, за оцінками компанії, через невідповідність ціни реалізації природного газу цим категоріям споживачів, збитки «Нафтогазу» в першому кварталі склали близько 6 млрд. грн.

Нагадаємо, НКРЕ щомісяця переглядає рівень граничних цін для промспоживачів і бюджетних організацій з урахуванням коливань національної валюти по відношенню до долара США за курсом, зафіксованим на 1 січня 2009 року.

У квітні регулятор знизив граничні ціни на газ на травень для промислових споживачів та бюджетних установ на 1,4%, або на 27,45 грн. за тис. куб. м, - до 1 992,8 грн. за тис. куб. м (без ПДВ, цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання газу). Дія цих цін продовжена НКРЕ на червень.

Потреби підприємств - виробників азотних мінеральних добрив у природному газі забезпечуються за рахунок імпортованого природного газу. Разом з тим, відповідно до постанов НКРЕ №1128 від 01.10.2009 р. і №350 від 01.04.2010 р. «Про затвердження граничного рівня ціни на природний газ для підприємств-виробників азотних мінеральних добрив», граничний рівень цін на природний газ для потреб цих підприємств (без урахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки до тарифу на природний газ, тарифів на транспортування, розподіл і постачання природного газу) становив у І кварталі 2010 року 1584,40 грн. за тис. куб. м, а в II кварталі 2010 року - 1633,30 грн. за тис. куб. м.