НАЕК "Енергоатом" має намір в серпні залучити кредит в розмірі 350 млн. грн. на фінансування робіт, пов'язаних з продовженням експлуатації блоків №1,2 Рівненської АЕС.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі компанії.

Згідно з повідомленням, з початку 2009 року спостерігається стійка тенденція недофінансування вказаних робіт. У 2010 році дефіцит фінансування за програмою продовження експлуатації блоку вже склав 302 млн. грн. (з ПДВ).

Відео дня

"Враховуючи, що дефіцит фінансування за рахунок тарифу тепер не усунений, прийнято рішення про залучення з серпня кредитних коштів у розмірі 350 млн. грн. для виконання запланованих робіт у встановлені терміни", - зазначено у повідомленні компанії.

Нині компанія завершила оцінку технічного стану і роботи з продовження ресурсу усіх критичних елементів енергоблоків. Розрахункові документи надані Державному комітету ядерного регулювання України (ДКЯРУ).

Крім того, ДКЯРУ надані звіти з переоцінки безпеки (ЗПБ) енергоблоків №1 і №2 і заяви про продовження терміну експлуатації. Сьогодні проводиться усунення зауважень експертизи з ядерної і радіаційної безпеки.

Завершальні розділи ЗПБ "Комплексний аналіз безпеки" енергоблоків РАЕС, відкориговані за підсумками експертизи, будуть спрямовані в ДКЯРУ до 7 серпня і до 21 листопада відповідно.

Завершення робіт з модернізації і заміни устаткування, яке відпрацювало свій ресурс, планують під час планово-запобіжних ремонтов- 2010 на блоках. Відповідні контракти вже укладено.

Відповідно до графіка, Дослідне конструкторське бюро "Гідропрес" (Росія) виконує відновлювальний відпал корпусу реактора енергоблока №1 - основне завдання на 2010 рік.

Нині відсутні будь-які організаційні або технічні перешкоди для виконання заходів щодо продовження термінів експлуатації пілотних енергоблоків АЕС. Проте, успішне виконання робіт безпосередньо залежить і від їх стабільного фінансування, зазначають у компанії.

Нагадаємо, колегія ДКЯРУ з питань продовження експлуатації першого і другого енергоблоків Рівненської АЕС відбудеться в грудні 2010 року.

Термін проектної експлуатації першого і другого енергоблоків РАЕС збігає у 2010 і 2011 роках відповідно. Їх роботу планують продовжити на 25 років.