Президент Російського газового товариства Валерій ЯЗЄВ вважає недоцільним гарантувати Україні об'єми прокачування газу по її території.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час відеомосту Москва - Київ на тему: "Росія і Україна : енергетична безпека. Чи є альтернатива співпраці"?.

Відео дня

За словами В. ЯЗЄВА, російській стороні недоцільно надавати Києву гарантії, не маючи гарантій з оплати і об'ємів споживання в Україні і в Європі.

"Навіщо нам зв'язувати себе зобов'язаннями? Україна хіба узяла на себе якісь гарантії з прокачування, з об'ємів споживання"? - сказав він.

Президент Російського газового товариства припустив, що теоретично на переговорах можна гарантувати мінімально можливі об'єми, але і вони мають бути "істотно нижчі, ніж сьогодні прокачується газу".

"Я не бачу ніяких поступок і переміщень з українського боку, щоб вони диктували "Газпрому". Я б нічого не гарантував", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Україна хоче отримати гарантії від ВАТ "Газпром" на завантаженість своєї газотранспортної системи.

Про це заявив 20 серпня міністр палива і енергетики України Юрій БОЙКО під час робочої зустрічі з головою правління "Газпрому" Олексієм МІЛЛЕРОМ, на якій обговорювалося питання стратегічного партнерства двох країн в енергетичній сфері.

"Ми хочемо отримати гарантії від "Газпрому", що будуть достатні об'єми транзиту. Переговори з Росією спрямовані на те, щоб ми не залишилися в стороні від транспортних потоків російського газу", - підкреслив міністр.