Кабінет міністрів України своєю постановою збільшив статутний капітал НАК «Нафтогаз України» на суму 7,4 млрд. грн. шляхом випуску додаткових акцій існуючої номінальної вартості зі збереженням 100% акцій у власності держави.

Відповідна постанова Кабміну (№ 950 від 12 жовтня 2010 року) оприлюднена сьогодні у газеті «Урядовий кур'єр».

Згідно з документом, Міністерству фінансів необхідно здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики у розмірі 7,4 млрд. грн. з терміном обігу 9-12 років і відсотковою ставкою доходу не вище 9,5% річних і внести їх від імені держави в оплату за додаткові акції НАК «Нафтогаз України».

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, наприкінці вересня Верховна Рада прийняла поправки до держбюджету-2010, які передбачають збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» цього року на розмір його планового дефіциту 7,4 млрд. грн. шляхом викупу акцій додаткової емісії за рахунок випуску ОВДП.

У 2009 році Кабінет міністрів України прийняв постанову про збільшення статутного капіталу «Нафтогазу України» на 18,6 млрд. грн. - до 24,165 млрд. грн. з оплатою акцій додаткової емісії держоблігаціями. НАК згодом почав продавати облігації або укладати угоди РЕПО з банками, що дозволило йому заплатити за купівлю російського газу.

У грудні 2009 року уряд прийняв ще одну постанову про докапіталізацію НАК за рахунок ОВДП на 12 млрд. грн., проте вона не була виконане.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають більш як 97% газу і нафти в країні.

НАК опікується розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.