У четвертому кварталі 2010 року російський газ для європейських споживачів подорожчає на 9 доларів за тисячу кубометрів - до 327 доларів.

Про це заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, пише газета "Дело".

Медведєв додав, що середньозважена ціна третього кварталу 2010 року для європейських споживачів склала 318 доларів за тисячу кубометрів.

Відео дня

За даними презентації "Газпрому", озвученими в ході телефонної конференції у понеділок, середня вартість газу для Європи в 2010 році складе 308 доларів за тисячу кубометрів.

При цьому в першому півріччі 2010 року ціни були нижчими, ніж прогнозні.

Так, в першому кварталі 2010 року вони склали 293 доларів за тисячу кубометрів, а в другому кварталі 2010 року - 289,5 доларів за тисячу кубометрів.

Медведєв також відзначив, що в умовах економічної кризи і відриву спотових цін від цін довгострокових контрактів "Газпром" пішов на певну адаптацію контрактів до сьогоднішніх умов ринку.

"При цьому цінові формули наших довгострокових контрактів не змінилися і як і раніше базуються на нафтопродуктовому "кошику", - повідомив заступник голови правління "Газпрому".

Він також зазначив, що частину обсягів низки покупців газовий монополіст продає з прив`язкою до спотового індексу.

"Інша справа, що наші маркетингові компанії працюють на європейському ринку і продають і купують газ на основних спотових майданчиках. І це дозволяє нам оптимізувати продажний і закупівельний портфель цих компаній", - зазначив Медведєв.

При цьому виручка від продажів, відображена у звіті, не включає в себе операції на спотовому ринку, які йдуть окремим рядком.

Як повідомлялося, 5 листопада Україна заплатила майже 1 млрд. доларів за російський газ, імпортований у жовтні.

Ціна природного газу для компанії в четвертому кварталі складає близько 253 доларів за тисячу кубометрів.

Відповідно до умов додаткової угоди до базового контрактом, яку було укладено між НАК "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром" 21 квітня 2010 року, ціна природного газу визначається з урахуванням знижки в розмірі 100 доларів за доларів за тисячу кубометрів.