Верховна Рада у п'ятницю, 19 листопада, заслуховуватиме звіт Тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розслідування ситуації навколо рішення Стокгольмського арбітражу у справі "РосУкрЕнерго".

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав в інтерв'ю журналістам голова цієї ТСК, народний депутат Роман ЗВАРИЧ (НУ-НС).

Він не виключив, що у п'ятницю рішенням парламенту буде припинена робота ТСК у зв'язку із закінчення терміну її діяльності.

Відео дня

Між тим, Р. ЗВАРИЧ зазначив, що "робота комісії не може вважатися завершеною, оскільки ми не виконали мандату, який ми отримали від Верховної Ради - провести розслідування щодо можливої корупції при винесенні ухвали Стокгольмського суду і щодо законності затримання МАКАРЕНКА".

Він сказав, що причина цього - "банально проста". Р. ЗВАРИЧ нагадав, що СБУ порушила справу "щодо тих договорів, які були підписані раніше, ще при керівництві Юлії ТИМОШЕНКО. Зокрема, договори між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом", відповідно до яких понад 11 млрд. кубометрів газу перейшло у власність НАК при поступці боргу, який мав "РосУкрЕнерго" перед тим же "Газпромом". Р. ЗВАРИЧ зазначив,, що в тих матеріалах кримінальної справи "є один, як мінімум, документ, що має гриф «таємно». За його словами, відповідно до Карно-процесуального кодексу, у такому разі слідчий взагалі може засекретити усі матеріали цієї кримінальної справи, "що, до речі, і сталося".

"І, незважаючи на те, що ми скерували майже 100 різних звернень від імені комісії до різних установ, у тому числі в СБУ, Генпрокуратуру і НАК, Міністерство енергетики, Кабмін, відповіді, які ми отримували, практично однакові: у зв'язку з цією обставиною (йдеться про засекречування деяких документів - УНІАН) нас попередили, що нічого не даватимуть".

На уточнююче питання журналістів, чи означає це, що таким чином СБУ "заважала роботі комісії", Р. ЗВАРИЧ сказав: "Ну слово "заважала" дуже сильне слово, а вона не сприяє, безумовно, нам виконати наш прямий обов'язок перед ВР".

Як повідомляв УНІАН, 8 червня Арбітражний інститут Стокгольмської торговельної палати зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути компанії "РосУкрЕнерго" 11 млрд. куб. м газу і надати додатковий об'єм газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м як неустойку за порушення умов контракту.

Крім того, суд зобов'язав "Нафтогаз" заплатити "РосУкрЕнерго" 197 млн. дол. за порушення контракту.

На початку червня СБУ порушила справу за фактом нанесення збитку державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу.

У цій справі звинувачення були пред'явлені колишньому першому заступникові голови НАК "Нафтогаз України" Ігорю ДІДЕНКУ, екс-керівникові Державної митної служби Анатолію МАКАРЕНКУ і колишньому заступникові начальника Енергетичної регіональної митниці Тарасу ШЕПІТЬКУ.